Marina Opačak Bilić (SDP) o zraku u Slavonskom Brodu: ‘Često smo po onečišćenju gori od Pekinga’

11. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Marina Opačak Bilić (SDP) o zraku u Slavonskom Brodu: ‘Često smo po onečišćenju gori od Pekinga’

Foto: Ivica Galović/PIXSELL


Marina Opačak Bilić (SDP) upozorila je u četvrtak u Hrvatskom saboru da, unatoč dugogodišnjim nastojanjima i obećanjima, građani Slavonskog Broda i dalje imaju onečišćen zrak.

Često smo po onečišćenju gori od Pekinga, ne samo ovih dana, kada je 5. veljače izmjerena vrijednost lebdećih čestica do 330 mikrograma, a u prosjeku ih ne bi smjelo biti više od 20 do 50, rekla je zastupnica i upozorila da te čestice, osim u pluća, mogu ući i u krvožilni sustav.

Zrak je onečišćen do te mjere da je i Europska agencija za zaštitu okoliša nekoliko puta upozorila građane Broda da ograniče aktivnosti na otvorenome, rekla je Opačak Bilić.

Ministrima Tomislavu Ćoriću, Gordanu Grliću Radmanu i Viliju Berošu postavila je pitanja “što se radilo unatrag godinu dana po pitanju onečišćenog zraka, pristupamo li rješenju tog pitanja kao ravnopravna članica Europske unije i imamo li službene informacije radi li Rafinerija u Bosanskom Brodu”, na koja očekuje odgovor. (Hina)

Facebook Comments