Marijan Celjak kao trajna inspiracija mladima

16. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Marijan Celjak kao trajna inspiracija mladima

Nikola Ćutuk/PIXSELL


Uz brojne počasti, na sisačkom je području u četvrtak obilježena 30 obljetnica pogibije brigadira Marijana Celjaka, junaka Domovinskog rata, čije je ime tijekom rata, nakon njegove pogibije, nosio 57. samostalni bataljun.

U sklopu svečanosti predstavljena je knjiga “Marijan Celjak zvijezda vječnog sjaja” u izdanju Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije. Pisanja opsežne biografije istaknutog hrvatskog branitelja prihvatio se dr. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest, koji je napomenuo kako je prilikom pisanja, u nedostatku izvornih dokumenata, koristio potajno pisane zapise Marijana Celjaka u rokovnicima i notesima.

Te je dnevničke zapise, kako je rekao, trebalo “dekodirati”, proanalizirati i staviti u širi kontekst povijesnih zbivanja, a najveću pomoć u tom poslu imao je, kako je rekao, od njegovih suradnika, suboraca, prijatelja i članova obitelji.

Obavio je tako razgovore s ukupno 18 osoba.

Svi su, naglasio je, bili jedinstveni u mišljenju kako je to bio pošten čovjek, poljoprivrednik i industrijski radnik, lojalan svom užem zavičaju Gornjoj Posavini, čovjek koji je živio ono u što je vjerovao.

“On podsjeća na jednu drugu veliku ličnost hrvatske povijesti, Matiju Gupca. Tako je i Celjak na području Siska, Posavine, Turopolja prikupio nekoliko stotina pušaka, rastepenih od Dvora do Martinske Vesi, stvorio vojnu silu, 57. SAMB, koji je bio branič našeg naroda od profesionalne sile JNA. I dok su se dijelovi Hrvatske samo branili, Celjak je kretao u napad. Predvodio je napade u Žažini i Šašnoj Gredi. Svojim je suborcima bio zvijezda vodilja”, rekao je autor Raguž.

Celjaka kao mirotvorca, koji je uvijek tražio rješenja bez oružanog sukoba i žrtava, kao velikog domoljuba i neustrašivog branitelja prisjetio se i njegov suborac, glavni inspektor obrane general pukovnik Drago Matanović.

Medved: Sjećanje na Celjaka temelj za buduće generacije

Prilikom predstavljanja knjige i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je napomenuo kako monografija trajno čuva sjećanje na Celjaka kao temelj za buduće generacije. “Ovo vrijedno djelo nas podsjeća da širimo i promičemo istinu o Domovinskom ratu i njegovim žrtvama. Pisana riječ traga za istinom u svijetu u kojem je, nažalost, svojstveno prešućivanje ili relativiziranje istine. Zato je uvijek važno isticati detalje iz života Marijana Celjaka, kao i drugih junaka Domovinskog rata. Za slobodu domovine, Marijan je dao i ono najvrijednije, svoj život”, rekao je Tomo Medved.

Naglasio je i kako će ovom knjigom novija hrvatska povijest i Domovinski rat biti preneseni na buduće generacije.

Na 415 stranica knjiga donosi brojna svjedočenja, ilustracije, faksimile dokumenata i novinske zapise iz doba Domovinskog rata.

Celjka će ostat zabilježen kao pregovarač prilikom predaje Barutane, prve vojarne JNA koju je preuzela Hrvatska vojska, napada na vojni objekt u Žažini, a poginuo je kao vođa pregovaračkog tima prilikom preuzimanja Radarske baze u Šašnoj Gredi.

Na mjestu njegove pogibije podignuto je spomen obilježje uz koje je održana komemorativna svečanost. Tu su vijence položili i svijeće zapalili članovi njegove obitelji, izaslanstvo obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Republike, zamjenik zapovjednika glavnog stožera HV-a Robert Suntešić, izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Marin Piletić, izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Špiro Janović, izaslanstva 1. mehanizirane brigade Tigrovi i 2. mehanizirane brigade Gromovi, izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina, te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Zajedničku molitvu predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

U sklopu svečanosti, počast je poginulim braniteljima odana i uz spomenik poginulima u susjednom Topolovcu.

(Hina)