Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je podržao hrvatski ulazak u šengenski prostor i rekao da je Hrvatska provela potrebne reforme za ulazak u eurozonu, što su dva strateška cilja službenog Zagreba u dvije iduće godine.

“Francuska podupire ulazak Hrvatske u Schengen”, rekao je Macron.

“Kao prvo, Hrvatska je spremna, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja”, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Naglasio je da će ulaskom Hrvatske šengenski prostor biti učinkovitiji.

Premijer Plenković rekao je da je Hrvatskoj “bitna potpora Francuske na putu u Schengen i eurozonu”.

Kazao je i da je Hrvatska suglasna da se Schengen treba reformirati i tome će “kao buduća članica dati svoj doprinos”.

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

“Znam da želite pristupiti eurozoni, da ste proveli potrebne reforme u vezi s tim”, dodao je Macron.

Posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj predstavlja početak nove faze odnosa između Pariza i Zagreba, rekao je Plenković nazivajući Macrona “prijateljem” čemu je francuski predsjednik uzvratio rekavši da je hrvatski premijer “pravi, lucidni partnerom”.

Plenković i Macron potpisali su nakon razgovora u Banskim dvorima  Sporazum o strateškom partnerstvu koji je sveobuhvatan okvir za jačanje odnosa Hrvatske i Francuske.

Poseban element današnjeg posjeta i nove faze odnosa današnje je potpisivanje kupoprodajnog ugovora o kupnji francuskih Rafalea, rekao je Plenković, nakon što je sporazum potpisali ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly.

“Na taj način jačamo sposobnosti hrvatske vojske, ratnog zrakoplovstva te dobivamo najmodernije zrakoplove”, naglasio je hrvatski premijer. (Hina)