Loši ishodi u liječenju raka posljedica su i organizacije sustava

13. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Hrvatska Loši ishodi u liječenju raka posljedica su i organizacije sustava

Ilustracija/Foto:Damir Spehar/PIXSELL


U Hrvatskoj svake godine gotovo tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke a u 2020. godini od raka dojke ukupno je oboljelo 2894 žena, a od njih je oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti, piše u četvrtak Večernji list.

Njima je posvećena kampanja “Ne odustajem”, pokrenuta u suradnji s Udrugom NISMO SAME, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna.

“Kod liječenja uznapredovalog raka dojke izuzetno je važno primijeniti multidisciplinarni pristup koji uključuje optimalno korištenje svih modaliteta liječenja, pri čemu je vrlo važno praćenje ishoda liječenja”, istaknula je dr. Ana Tečić Vuger s Odjela za liječenje raka dojke Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice.

Psihijatar dr. Ivan Ćelić naglasio je važnost psihološke potpore, kazavši i da je Nacionalni plan protiv raka premalo iskorišten i da je previše improvizacija.

“Radimo na trogodišnjem akcijskom planu u okviru Nacionanog plana protiv raka”, najavila je dr. Vera Katalinić Janković. Priznala je kako razlog lošijoj stopi preživljenja i višoj stopi smrtnosti, gdje istočna Europa pa tako i Hrvatska lošije stoji od zapadne Europe, nije uvijek u financijama već to može biti i zbog organizacija sustava.

Rak je važno rano otkriti, rekla je i pozvala sve da se odazovu na preventivne zdravstvene preglede, koji su nakon kraćeg zastoja zbog pandemije opet krenuli, piše u četvrtak Večernji list. (Hina)