Lenart (HSS) kritizirao prijedlog zakona o sjemenu: ‘Zašto ukidamo ono što je u EU dozvoljeno?’

11. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Lenart (HSS) kritizirao prijedlog zakona o sjemenu: ‘Zašto ukidamo ono što je u EU dozvoljeno?’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Zastupnik Željko Lenart (HSS) kritizirao je u četvrtak Vladin prijedlog zakona o sjemenu i sadnom materijalu, ističući kako se njime čini šteta najslabijima u poljoprivredi.

“Zašto ukidamo pravo na nešto što je u Europskoj uniji dozvoljeno, a to je farmersko, odnosno sjeme s poljoprivrednih gospodarstava?” upitao je zastupnik u saborskoj raspravi na slobodnu temu, ističući kako Europska unija o tom pitanju priprema svoje zakonodavstvo, a mi trčimo ispred toga umjesto da to čekamo.

Taj zakon želi uništiti mogućnost OPG-ova, pogotovo najmanjih, rekao je Lenart, ističući kako se javnost dovodi u zabludu tvrdnjama da se njime želi smanjiti sijanje zaraženog sjemena i povećati produktivnost poljoprivredne proizvodnje. Nikome nije u interesu sijati zaraženo sjeme, poručio je zastupnik.

Predstavnici inicijative “Sjeme je nase ljudsko pravo” održali su u četvrtak konferenciju za medije povodom sjednice Odbora za poljoprivredu i Odbora za zakonodavstvo Hrvatskog sabora vezanih za donošenje novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Zakon o sjemenu već je izazvao brojne polemike u hrvatskoj javnosti, a inicijativu Sjeme je naše ljudsko pravo podržalo je 77 udruga proizvođača, veći broj drugih udruga, poljoprivrednika i građana. (Hina)

Facebook Comments