Krenula povorka 10. Split Pridea

17. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Krenula povorka 10. Split Pridea

Milan Sabic/PIXSELL


Povorka ponosa jubilarnog 10. Split Pridea krenula je u subotu predvečer s mjesta okupljanja, uzvišice bedema Cornaro, užim središtem Splita prema Rivi odakle će se vratiti na mjesto polaska.

Okupljanje na bedemu Cornaro iza Galerije počelo je u 17 sati, a kolona je zbog kiše krenula poslije 18,30.

U povorci sudjeluje i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, a organizatori su rekli kako im to puno znači, jer se tako pokazuje da je povorka nešto normalno što se odgađa svugdje u svijetu. Gradonačelnik je rekao kako je došao jer želi podržati Split Pride i zato što smatra da svi građani imaju ista prava. On se nada da će ovogodišnji Pride proći u redu, a da će na idućima biti sve manje snaga sigurnosti.

Današnju povorku prate jake policijske snage.

Sudionici povorke nose zastave duginih boja, na čelu kolone je transparent Split Pride, a među brojnim drugima su oni na kojima piše: “Mržnja je izbor -rodni identitet nije, “Cijepi se protiv homofobije i transfobije”, “Volim cure”, “Policija je tu zbog vaše mržnje.”

Prema podacima organizatora Split Pridea, u povorci je oko 200 ljudi.

Zbog epidemioloških mjera na okupljanje su puštane samo osobe s Covid potvrdama, osobe s potvrdama da su preboljele Covid, s potvrdama o cijepljenju ili s negativnim testom na Covid.
“Ne želimo da postanemo žarište pandemije” poručili su organizatori u pisanom materijalu u povodu 10. Split Pridea. (Hina)

Facebook Comments