KORONAVIRUS Od ponedjeljka nastava na HRT3: ‘Nismo željeli da djeca niže dobi budu na internetu’

12. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska KORONAVIRUS Od ponedjeljka nastava na HRT3: ‘Nismo željeli da djeca niže dobi budu na internetu’

Pixabay


S obzirom veliki interes javnosti po pitanju održavanja nastave online zbog novonastale situacije u vezi s koronavirusom, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo je ogledni primjerak online lekcije iz biologije za 7. razred osnovne škole.

Kratki ogledni primjerak lekcije pripremila je mentorica, profesorica Helena Valečić.

Od sutra se u Istarskoj županiji nastava u osnovnim i srednjim školama održava na daljinu, a ostale škole u Hrvatskoj dobile su naputak Ministarstva da se pripreme za evenutalno takvu situaciju, javljaju vijesti.hr.

24sata pak javlja kako će u suradnji sa Ministarstvom obrazovanja provoditi nastavu na daljinu. Od ponedjeljka, 16. ožujka u 8 sati na Trećem programu HRT-a kreće emisija nastavnog programa nazvanog „ŠKOLA NA TREĆEM“.

HRT je nastalu situaciju objasnio u priopćenju:

– U uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području Republike Hrvatske, a s ciljem osiguranja kontinuiteta odgojno obrazovnog procesa, Hrvatska radiotelevizija se zadužuje omogućiti izvođenje nastavnog programa na daljinu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH zadužuje se pak osigurati nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu.

Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristiti će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku. Program će poticati učenike na samostalan i kreativan rad, a u suradnji sa svojim učiteljima razredne nastave produbljivati će se i proširivati ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda.

– Hrvatska radiotelevizija se, kao javni servis, zadužuje osigurati sve potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa na daljinu. U tom smislu danas je na HRT-u održan sastanak čelništva HRT-a i predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja na kojem su dogovoreni svi detalji projekta, a uime Hrvatske radiotelevizije odgovorna osoba za provođenje te 0dluke i projekta „Škola na Trećem“ je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak istaknula je kako će od ponedjeljka treći program HRT-a biti na raspolaganju učenicima nižih razreda koji u Istarskoj županiji neće od sutra ići na nastavu.

– Nismo željeli da djeca niže dobi budu na internetu, pogotovo samostalno bez roditelja, pa je prijedlog da nastava ide preko TV kanala. Testiramo ono što bi od ponedjeljka trebalo početi uživo. Za učenike viših razreda i srednih škola već danas se mogu naći materijali na internetu. Apeliramo na roditelje da budu iz djecu, odnosno da osiguraju da netko bude uz djecu dok se ta nastava odvija – istaknula je.

Facebook Comments