Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé izjavila je u u utorak u povodu slučaja vršnjačkog nasilja u pulskoj osnovnoj školi, koje je prijavljeno policiji, kako su takvi incidenti sve češći te da je odgovornost na svima da se pravovremenom reakcijom djeci omogući neometan odlazak u školu.

Učenik trećeg razreda navodno je ozlijedio učiteljicu i uništio dio školskog inventara, nakon čega je njegov otac, pozvan na razgovor nakon incidenta, prijetio učiteljici. Cijeli slučaj je prijavljen policiji, a drugi učenici su u strahu pohađati nastavu pred kraj školske godine.

“Međuvršnjačko nasilje je u porastu – prijave o ovakvim i sličnim incidentima stižu sve češće iz mnogih škola. Odgovornost je na svim razinama vlasti – vladi, Županiji i Gradu, da pravovremenom reakcijom učinimo sve kako bismo našoj djeci omogućili neometan odlazak u školu i sretno djetinjstvo”, izjavila je Može.

Djeci je sve teže, ali nasilje nikada nije rješenje, poručila je.

Kraj školske godine uvijek stvara dodatnu napetost, no u kontekstu sve lošijeg mentalnog zdravlja djece, porasta nasilja u društvu uslijed pandemije te nedavne tragedije u Beogradu, svi trebaju reagirati kako bi se nasilje preveniralo, rekla je predsjednica Kluba žena IDS-a.

“Stručnjaci upozoravaju kako je posljednjih godina broj uputnica za psihijatra kod djece i mladih povećan više od 280 posto, a na pregled kod psihijatra u javnom zdravstvu čeka se do tri mjeseca. Javni sustav ‘puca po šavovima’, stručnjaka nedostaje a mladi hitno trebaju pomoć“, upozorava.

“Vlada i nadležna ministarstva trebaju uložiti u senzibilizaciju učenika, ali i roditelja. Roditelji su uzor djeci i od njih djeca uče što je prihvatljivo, a što neprihvatljivo ponašanje, zbog čega je rad s roditeljima dio rješenja. Mladi su budućnost Istre i cijele Hrvatske, zbog čega je ulaganje u njihovo psihološko zdravlje apsolutno neophodno. To će svakako biti jedna od okosnica IDS-ovih politika usmjerenih na mlade, koje ćemo razvijati zajedno sa strukom“, kazala je Možé.