Zbog izbijanja podzemnih voda koje su izazvale plavljenje u utorak navečer aktiviran je Stožer civilne zaštite općine Kistanje, a najugroženije je naselje Torbice i cesta od Macura prema Nuniću, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH.

U naselju Torbice poplavljene su dvije kuće iz kojih vatrogasci DVD-a Kistanje i Šibenika ispumpavaju vodu dok se oko ostalih objekata postavljaju vreće s pijeskom.

„Radi se o kućama u kojima u trenutku plavljenja nije bilo nikoga. Na istom je području, od naselja Torbice do mjesta Nunići nastalo jezero dugo i do četiri kilometra. Riječ je o prodiranju podzemnih voda, slijevanju vode iz Zrmanje, a voda se približila i kućama“, potvrdio je Hini ravnatelj županijskog Stožera civilne zaštite i županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Dodao je da se tijekom dana bagerom kopao kanal kako bi se voda preusmjerila prema neobrađivanim, nepoplavljenim poljima.

„Zbog plavljenja je zatvorena i glavna cesta kroz Kistanje“, kazao je Dukić dodajući da je na mjestima voda dubine i do dva metra te su vatrogasci imali nekoliko intervencija izvlačenja automobila s poplavljenjih dijelova ceste.

Dukić je istaknuo da je ugrožena cijela Zagora, te da službe ostaju dežurati kroz noć.