Jesmo li prevareni? Za ljude koji su se cijepili, trenutno nema druge doze

27. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Jesmo li prevareni? Za ljude koji su se cijepili, trenutno nema druge doze

Foto: HINA/ml


Zbog problema u isporuci novih doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva za bolest Covid-19 na razini cijele Europske unije, prisilno je izmijenjen plan cijepljenja u Hrvatskoj.

Jednostavnije rečeno – isporuka kasni i cijepljenje je usporeno. O tome posljednjih dana govori i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Sada smo u situaciji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja. Pfizerovo cjepivo čuvamo isključivo za drugu dozu i čekamo polovicu veljače da dobijemo neke veće količine. Moderna nam je obećala da će nam u tjednu iza 1. veljače isporučiti ono što su nam obećali, a mi se samo možemo nadati”, rekao je Capak prošlog petka.

Na terenu očito ima problema s docjepljivanjem onih koji su primili prvu dozu Pfizerova cjepiva. Net.hru obratio se jedan Siščanin rekavši kako je njegova majka primila prvu dozu cjepiva, ali joj je docjepljivanje drugom dozom već dvaput odgođeno uz objašnjenje da cjepiva – nema.

Na njihov upit je li navedeni slučaj cijepljene, a nedocijepljene Siščanke izdvojen ili je pravilo, iz HZJZ-a su nam odgovorili da “spomenuti problem nije na razni Siska ili Hrvatske, nego na razini Europske unije i šire, kao posljedica velikog nesrazmjera između ogromne potražnje za cjepivom i ograničenih kapaciteta proizvodnje i to za sada na području Europske unije samo dva službeno odobrena cjepiva protiv COVIDA-19 ( Pfizer/BioNTech i Moderna) od strane Europske agencije za lijekove”.

Facebook Comments