Čvrste veze Hrvatske i Rumunjske utemeljene na bilateralnoj suradnji i suradnji u okviru različitih međunarodnih organizacija potvrdili su u utorak  predsjednik Hrvatskog sabora i rumunjski premijer koji je Gordana Jandrokovića primio u Bukureštu.

Na sastanku s premijerom Nicolaeom Ciucom Jandroković je rekao “kako Hrvatska i Rumunjska svoje partnerske i čvrste veze temelje na dugoročnoj bilateralnoj suradnji, kao i onoj u okviru Europske unije i NATO-a te različitih regionalnih organizacija”, priopćio je Hrvatski sabor.

“Sugovornici su izrazili zadovoljstvo kontinuiranim porastom gospodarske razmjene, uz prostor za daljnje jačanje osobito u obrambenoj industriji, turizmu i prometu. Predsjednik Vlade Rumunjske Ciucă istaknuo je izvrsnu suradnju luka Vukovar i Constanza, kao jednog od oglednih primjera prometne valorizacije rijeke Dunav”, dodaje se.

Razgovarali su i o podršci Ukrajini u obrani neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta kao i podršci proširenju Europske unije na zemlje jugoistočne Europe, Moldaviju i Ukrajinu, a Jandroković je posebno istaknuo potrebu učinkovitijeg angažmana EU u regiji, kao i potrebu rada na jačanju otpornosti država zapadnog Balkana spram ruskog utjecaja.

Ranije se u utorak Jandroković sastao s predsjednicima obaju domova rumunjskog parlamenta – predsjednikom zastupničkog doma Ion-Marcelom Ciolacuom i s vršiteljicom dužnosti predsjednice Senata Alinom-Stefaniom Gorghiuom.

„Zadovoljan sam današnjim razgovorima koje sam imao s predsjednikom Zastupničkog doma i predsjednicom Senata. I oni su isto tako zainteresirani za produbljivanje odnosa sa Hrvatskom“, kazao je Jandroković novinarima nakon sastanka s Gorghiu.

„Hrvatska i rumunjska su prijateljske države, mi nemamo nikakvih otvorenih pitanja. Upravo suprotno postoji veliki prostor da unaprijedimo odnose, ponajprije u gospodarstvu”, dodao je, pojasnivši kako postoji prostor za jačanje suradnje u području prometa, energetici, turizmu i po pitanju vojne opreme.

Cilj i Bukurešta i Zagreba članstvo je u schengenu i OECD-u.

„Hrvatska, nadam se, 1. siječnja, osim eurozone, ulazi i u šengensku zonu. Rumunjska to isto želi. Ja sam izrazio nadu da će i oni uspjeti u tom svom cilju“, kazao je Jandroković.

Razgovaralo se i o položaju manjina, a Jandroković je novinarima kazao kako je Hrvatska “vrlo zahvalna” Rumunjskoj na tretmanu hrvatske zajednice.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske procjenjuje da u Rumunjskoj živi oko šest tisuća pripadnika hrvatske nacionalne manjine, dok se na popisu stanovništva iz 2011. godine 5408 stanovnika Rumunjske izjasnilo kao Hrvati.

Većinom žive u trima većinski hrvatskim mjestima u rumunjskom dijelu Banata koja će Jandroković posjetiti u srijedu.

“Hrvatska naravno podržava rumunjsku manjinu u Hrvatskoj. Ona nije mnogobrojna, ali je isto tako vrijedan dio naše tradicije i nastavit ćemo s tom podrškom”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.