Saborski Klub SDP-a ocijenio je u utorak da su pokušaji Vlade da pomogne građanima dobrodošli, ali da nisu dovoljni, te se zauzeo za „puno širu“ poreznu reformu.

Treba nam puno jača porezna politika prema krupnom kapitalu i bogatstvu kojega u Hrvatskoj ima jako puno, politika koja će ići na ruku svima čije su plaće manje od 6,5 tisuća kuna, rekao je Mišel Jakšić u govoru na slobodnu temu.

Kaže da „ne treba bježati“ od najavljenog oporezivanja ekstra profita, no pita se kako će to osjetiti građani koji primaju manje od 6.500 kuna, a kojih je gotovo 700.000.

Jakšić je svoje izlaganje temeljio na podacima Državnog zavoda za statistiku prema kojima imamo inflaciju od 13,2 posto, prosječnu plaću od 6623 kune, a medijalnu od 6500 kuna. To govori da 698 tisuća građana radi za manje od 6500 tisuća kuna, kazao je zastupnik te naglasio kako se SDP zauzima za promjenu ekonomske paradigme, počevši od puno opsežnije porezne reforme.

Marko Milanović Litre (HS) poručio je kako je vrijeme da Hrvatska počne bolje brinuti o zaštiti svojih velikana, pa pozvao da se Zračna luka Dubrovnik preimenuje u Zračnu luku Ruđer Josip Bošković.

To nije samo puka promjena naziva, već približavanje hrvatske povijesti svima koji prvi put kroče u Lijepu našu kroz Dubrovnik, to je podizanje svijesti našim građanima o jednom od najvećih svjetskih umova koji je potekao s naših prostora, kazao je zastupnik.

Naveo je kako tu inicijativu podržavaju i grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Općina Konavle, kao i Skupština zračne luke.