IZBORI 2020 Akademik Velimir Neidhardt predsjednik Etičkog povjerenstva

18. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska IZBORI 2020 Akademik Velimir Neidhardt predsjednik Etičkog povjerenstva

Goran Stanzl/PIXSELL


Ustavni sud RH u četvrtak je imenovao članove Etičkog povjerenstva, tijela koje prati promidžbu za parlamentarne izbore, predsjednik mu je po dužnosti akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU-a.

Na prijedlog političkih stranka koje su u 9. saborskom sazivu činile većinu u Povjerenstvo su imenovani sveučilišni profesori iz Zagreba Davor Derenčinović i Dubravka Hrabar te izvanredni profesor Zlatko Erjavec iz Vinice.

Na prijedlog oporbenih stranaka imenovani su sveučilišna profesorica iz Rijeke Sanja Barić te profesori Đorđe Gardašević i Stanko Bruno Uršić iz Zagreba.

Etičko povjerenstvo je nadstranačko tijelo općepriznatoga javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima.

Povjerenstvo ocjenjuje ponašanje izbornih sudionika u promidžbi i za  samih izbora i provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Članove Povjerenstva, na temelju prijedloga parlamentarnih političkih stranaka, imenuje Ustavni sud RH iz reda istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke.

Predsjednik HAZU-a po položaju je predsjednik Etičkog povjerenstva.

Povjerenstvo donosi Izborni etički kodeks koji čini sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku. Prije donošenja tog Kodeksa, Povjerenstvo će zatražiti mišljenje parlamentarnih političkih stranaka.

Povjerenstvo djeluje u prostoru Hrvatskoga sabora na Trg sv. Marka.

hina

Facebook Comments