Ureda predsjednika Republike Hrvatske priopćio je da je “zbog nerada i neodgovornosti” ministra Banožića otkazana svečanost dodjele činova na Hrvatskom vojnom učilištu, jer je ministar bez objašnjenja čekao čak 15 dana da prijedlog za dodjelu činova uputi predsjedniku Republike na potpis.

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ danas, u četvrtak 27. listopada, trebala je biti održana svečanost dodjele činova poručnika/poručnice za kadete 15. i 16. naraštaja Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje Kadetske bojne „Predrag Matanović“.

“Zbog nerada i  neodgovornosti  ministra obrane Marija Banožića, za danas predviđena svečanost dodjele činova je otkazana. Glavni stožer OSRH morao je jučer, u srijedu 26. listopada, otkazati dodjelu činova budući da je ministar obrane Mario Banožić, bez objašnjenja i bez razloga, čekao čak 15 dana da prijedlog za dodjelu činova uputi Predsjedniku Republike na potpis”, navodi se u priopćenju poslanom, kako se ističe, zbog medijskih upita koje je dobio Ured Predsjednika Republike.

Kako se navodi, Hrvatsko vojno učilište uputilo je ministru obrane prijedlog za dodjelu časničkih činova još 11. listopada, a ministar obrane je “tek jučer popodne, u srijedu 26. listopada, taj prijedlog poslao Predsjedniku Republike na potpis. Predsjednik Republike potpisao je prijedlog za dodjelu činova odmah jutros – dakle, u roku kraćem od 24 sata od trenutka kada je prijedlog stigao u Ured Predsjednika – te je o tome odmah obaviješten i Glavni stožer OSRH”.

U priopćenju se ističe da je Banožić omalovažio i uvrijedio pripadnike OSRH, ali i njihove obitelji koje su bile pozvane na svečanost te ocjenjuje kako nije dostojan obnašati dužnost ministra obrane. Poručeno je i da će sam morati objasniti zašto mu je trebalo 15 dana da potpiše prijedlog za dodjelu činova, pogotovo što mu to nije prvi put.

“Zašto je ministru obrane Mariju Banožiću trebalo 15 dana da potpiše prijedlog za dodjelu činova morat će on sam objasniti, pogotovo što mu to nije prvi put, ali takav ministrov nerad i bezobrazluk samo potvrđuje iznova kako nije dostojan obnašati dužnost ministra obrane jer šteti OSRH.”

Ministar Banožić, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika RH, “ima vremena za svog stranačkog prijatelja, kojega je na nezakonit način ugurao u Ratnu školu, ali nema vremena za brigu o časnim i vrijednim pripadnicima OSRH koji su samo svojim znanjem, zalaganjem i trudom stekli činove”. Ministar obrane je, stoji na kraju priopćenja, “i u ovom slučaju omalovažio i uvrijedio pripadnike OSRH, ali i njihove obitelji koje su bile pozvane na svečanost dodjele činova”.