Ivo i Mladen udomili su dvoje djece

5. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Ivo i Mladen udomili su dvoje djece

Davor Puklavec/PIXSELL


Istospolni par Ivo Šegota i Mladen Kožić pobijedili su u višegodišnjoj bitci s državom i uspjeli udomiti dvoje djece. Odbili su išta komentirati jer su odlučili da od trenutka kada postanu udomitelji neće više davati izjave u medijima.

Njihova borba trajala je tri godine. Par je tužio državu kada im nije dopušteno da budu udomitelji te je slučaj završio na Ustavnom sudu. Presuda je išla njima u korist, piše 24sata.hr.

Prepreka je bilo mnogo čak i nakon pobjede na sudu. Naime, iako je sud odredio da se nikome ne smije uskratiti pravo udomljavanja, Centar za socijalnu skrb Zagreb dvaput je odbacio njihov zahtjev za udomiteljstvom.

Ipak, prije dva mjeseca Visoki upravni sud u Zagrebu donio je odluku po kojoj Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mora platiti većinu troška suđenja na Upravnom sudu, čime je poništeno rješenje prema kojemu par nije mogao na procjenu za udomitelje.

Mnogi često miješaju termine posjavanje i udomljavanje, odnosno smatraju kako se radi o istovjetnim procesima, no to nije točno. Udomitelji djecu ne posvajaju, već se za njih brinu i za to primaju naknadu.

Facebook Comments