Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti sustigle su turizam i ugostiteljstvo po broju zaposlenih te ICT sektor po prihodima, piše u srijedu Večernji list.

U sjeni velikih tvrtki i djelatnosti kao što su turizam, građevina ili trgovina, prema ukupnim poslovnim rezultatima odskače skupina poduzeća i poduzetnika koji se statistički vode kao stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.

Tvrtke i obrti klasificirani u toj djelatnosti u travnju su zapošljavali 107 tisuća radnika te su imali gotovo u dlaku isti broj zaposlenih kao moćni turizam i ugostiteljstvo. U toj su branši registrirane oko 22 tisuće uglavnom malih i mikropoduzeća te oko 22 tisuće obrta.

U godinu dana stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti povećale su zaposlenost sedam posto, odnosno za 7300 radnika, a u šest godina za 25 tisuća zaposlenih!

Na tržištu rada prodorniji su od njih bili samo u ICT sektoru, gdje je zaposlenost porasla 50 posto u šest godina, te građevina za 36 posto. Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti “u svom kutu, nikome na putu” danas imaju 30 posto više radnika nego što su ih imale 2017. godine, odnosno skočili su s 82 na 107 tisuća zaposlenih.

Bankarstvo i financijski sektor u isto su vrijeme izgubili deset posto zaposlenih te danas zajedno broje 41 tisuću zaposlenih., piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.