Ina u prvih devet mjeseci u gubitku 1,05 milijardi kuna

30. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Ina u prvih devet mjeseci u gubitku 1,05 milijardi kuna


Gubitak Ine za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 1,05 milijardi kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća te kompanije objavljenog u petak..

U izvješću navode kako se 2020. godina i dalje nastavlja kao jedna od najizazovnijih godina za cijelu naftnu i plinsku industriju, te posljedično i Inu. Iako se tržište nafte djelomično stabiliziralo, cjenovno okruženje je i dalje daleko od razina prije krize.

Djelatnost Istraživanja i proizvodnje je opterećeno nižim ostvarenim cijenama, dok Rafinerije i marketing svjedoče manjoj potražnji i lošijim rafinerijskim maržama.

Riječ je o smanjenju od 44% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, no ipak EBITDA je u trećem tromjesečju 2020. pozitivna. Dodatno, nastavno na koncentraciju prerade sirove nafte u Rafineriji nafte Rijeka, provedeno je jednokratno umanjenje vrijednosti rafinerijske imovine u Sisku bez efekta na novčani tok.

Poslovanje Istraživanja i proizvodnje obilježeno je kombinacijom 13% niže proizvodnje uslijed prirodnog pada proizvodnje i nižih ostvarenih cijena ugljikovodika, što je dovelo EBITDA na razinu od 707 milijuna kuna, 61% niže u usporedbi s prvih devet mjeseci
2019. godine.

Cijelo izvješće možete pogledati u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Facebook Comments