Europska unija ima najviše ekološke standarde u proizvodnji hrane u svijetu i povećanje tih standarda a da se oni ne traže i za hranu uvezenu iz trećih zemalja dovodi je u neodrživ položaj, ocijenio je u ponedjeljak u Osijeku zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić.

Na konferenciji pod nazivom „Znam što jedem – perspektiva domaće proizvodnje hrane“, Ladislav Ilčić, koji je njezin organizator, podsjetio je da se u Europskoj uniji “puno govori o zelenoj tranziciji”, koju on podupire, no ona, smatra, mora biti realna i racionalna.

“Prema studijama europskog Odbora za poljoprivredu, predviđa se kako će u zemljama EU-a proizvodnja hrane u idućem razdoblju pasti za 12 posto, prihod farmera za 16 posto, izvoz za 20 posto, a uvoz će porasti za preko 100 posto”, rekao je Ilčić, dodajući kako EU ne smije dopustiti da njezini građani jedu nezdravu hranu iz trećih zemalja a da istodobno upropastimo svoju poljoprivredu.

Smatra da se zelena tranzicija zato mora odgovorno provesti.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da danas litra mlijeka u prodavaonici na našoj obali stoji 11,60 kuna, a naš stočar za nju dobije manje od tri kune.

Također je istaknuo da da treba spojiti interes potrošača za zdravom hranom i interes proizvođača da mogu živjeti od poljoprivrede. Ocijenio je da su proizvodnja zdrave hrane i poljoprivreda iznimno važno demografsko pitanje jer se mnogo govori o redistribuciji stanovništva.

“Kvadrat stanovanja na selu je puno jeftiniji nego u gradu, a da bi ljudi došli na selo, moraju moći živjeti od nečega, a to je poljoprivreda”, istaknuo je Ilčić, predstavnik grupacije europskih konzervativaca.

“Podaci pokazuju da je Hrvatska u prosjeku puno lošija od sjevernih zemalja EU-a, koje imaju puno veće posjede i tehnološki su naprednije od nas, no dobro je da nova europska politika za sljedeće sedmogodišnje razdoblje daje puno više fleksibilnosti zemljama članicama da sredstva iz fondova više preusmjere na ruralni razvoj”, rekao je. Ocijenio je kako je nerealno očekivati da Hrvatska nastavi na razini tradicionalne poljoprivrede s malim gospodarstvima koja proizvode sve kulture jer to ne može biti konkurentno i ne može opstati.

Rekao je i da u Europskoj uniji danas na jednog poljoprivrednika mlađeg od 40 godina dolaze tri starija od 65 godina.

“To je naša realnost i moramo sagledati koncepte koji su realni, moramo očuvati našu proizvodnju, a to možemo samo tako da mladi mogu dobro živjeti od poljoprivrede”, zaključio je Ilčić.