IDS ima novog šefa; dosadašnji predsjednik: ‘Ne želim tražiti alibi’

11. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska IDS ima novog šefa; dosadašnji predsjednik: ‘Ne želim tražiti alibi’

Foto: Saša Miljevic/PIXSELL


Dosadašnji predsjednik IDS-a Boris Miletić u subotu je u Poreču na izbornom Saboru stranke poručio kako je IDS postao i ostao prepoznatljiv politički brend koji bez obzira na izborne udarce u pojedinim sredinama i gubitak vlasti, s novim vodstvom ulazi u fazu restrukturiranja i novog rasta.

“IDS je jedna od posljednjih etabliranih stranaka koja, bez obzira na izborne udarce u pojedinim sredinama, ostaje utjecajna i čvrsto drži svoju poziciju u Istri. Upravo zato ćemo ovogodišnji Sabor sigurno pamtiti jer smo danas u Poreču pozvani da donosimo odluke koje će imati dalekosežne posljedice za budućnost naše stranke”, rekao je Miletić u svom oproštajnom govoru s obzirom da se nije kandidirao za predsjednika stranke.

Podsjetivši kako je upravo u Poreču prije sedam godina preuzeo vođenje stranke te je izabran za trećeg predsjednika IDS-a, Miletić je istaknuo kako se u posljednjih osam godina članstvo IDS-a utrostručilo i danas broji gotovo osam tisuća članova i članica.

“Naši članovi su naša baza i srce naše stranke. Bez njihovog doprinosa IDS ne bi bio relevantan politički faktor kakav je danas. Druga naša karika su naša tijela i po tome se jako razlikujemo od drugih stranaka, posebice u Istri. Osim što sva naša tijela imaju redovne sjednice, ona zaista samostalno donose odluke po principu supsidijarnosti i po mišljenje i stavove se ne dolazi u Splitsku licu, u našu centralu”, ustvrdio je Miletić.

Dodao je kako “snaga jedne organizacije leži upravo u poštivanju vlastitih pravila te kako su sve važne odluke donesene na tijelima IDS-a”.

Ustvrdivši kako je svaka pobjeda IDS-a, od one u mjesnom odboru, do one u Europskom parlamentu, zahtijevala borbu, donošenje teških odluka, ogromnu koncentraciju, primanje velikog broja prljavih udaraca, upornost i zajedništvo, Miletić je naglasio kako je ovaj posljednji mandat bio sve osim miran te kako svaki član stranke ima svoje mišljenje o tome, kako je rekao “što je pošlo krivo tijekom posljednje četiri godine”.

Ne želim tražiti alibi, moramo se fokusirati na svoje greške

“Rezultat posljednjih lokalnih izbora bila je kombinacija vanjskih i unutarnjih faktora. Kriza i posrnuće Uljanika, opća neizvjesnost prouzročena pandemijom, populistički val i tridesetogodišnja apsolutna politička dominacija uzeli su svoj danak. No, ne želim tražiti alibi u vanjskim faktorima. Moramo se fokusirati na svoje greške i slabosti”, poručio je Boris Miletić podsjetivši kako su građani IDS-u na posljednjim izborima uskratili povjerenje u četiri grada i nekoliko općina.

“Svaka sredina u kojoj nismo dobili povjerenje birača priča je za sebe. Iako je podrška građana IDS-u i dalje velika, iako su naši rezultati i dalje višestruko bolji od drugoplasirane opcije u Istri, činjenica je da su oni bitno slabiji u odnosu na rezultate iz 2017. Zato sam kao predsjednik stranke, zajedno s cijelim vodstvom preuzeo odgovornost i otvorio put promjenama u našoj organizaciji”, kazao je Miletić.

Dodao je kako je došlo vrijeme da stranka zakorači u novu razvojnu fazu i da vrati pozicije koje su izgubljene na prošlim izborima.

“To je zadatak kojeg će preuzeti novo vodstvo. Ja ću se u sljedeće četiri godine fokusirati na Županiju i strateške projekte, a novom vodstvu i svima apeliram da čuvaju ono po čemu je IDS postao prepoznatljiv – naše liberalne vrijednosti, regionalizam i kulturu tolerancije”, zaključio je dosadašnji predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Inače, uz novog predsjednika, Dalibora Pausa izabrano je i novih pet potpredsjednika stranke, a održavanjem Sabora IDS-a završava se proces unutarstranačkih izbora. Saboru IDS-a prethodili su izbori na razini podružnica, na kojima su se birala nova vodstva općinskih i gradskih podružnica te Zajednica podružnica. (Hina)

Facebook Comments


[ssba]