Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s austrijskim  kancelarom Karlom Nehammerom koji boravi u posjetu Hrvatskoj, priopćio je Sabor u srijedu.

Bilateralni odnosi ocijenjeni su odličnima, prijateljskima i sadržajnima. Osobito je intenzivna suradnja u području gospodarstva, pri čemu je Austrija drugi najveći strani ulagač u Hrvatskoj, treća zemlja po broju turističkih posjeta te peta po pokazateljima bilateralne trgovinske razmjene.

Predsjednik Sabora izrazio je očekivanje kako će skorašnji ulazak Hrvatske u europodručje pridonijeti daljnjem unapređenju bilateralnih gospodarskih odnosa, a nove iskorake za očekivati je i nakon što Hrvatska poslane članicom OECD-a.

U razgovoru o hrvatskom pridruživanju schengenskom prostoru, Jandroković je naglasio je kako je Hrvatska na tom putu ispunila najzahtjevniju proceduru dosad.

Hrvatsku je punu spremnost za članstvo višekratno potvrdila Europska komisija, kao i Europski parlament nedavnim usvajanjem pozitivnog mišljenja.

Predsjednik Sabora kazao je kako može razumjeti zabrinutost austrijske strane kada su u pitanju pojačane ilegalne migracije, no ističe i iznimno ozbiljan pristup nadležnih hrvatskih službi u učinkovitoj zaštiti vanjske granice Europske unije.

I austrijski kancelar prepoznaje kako migrantski pritisci iz pravca Hrvatske prema sjeveru nisu velikog intenziteta.

Potvrdio je kako na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove 8. prosinca Austrija nema namjeru blokirati odluku o pristupanju Hrvatske schengenskom prostoru.

Komentirajući energetsku krizu, kao jednu od posljedica ruske agresije na Ukrajinu, sugovornici su se složili kako u kriznim okolnostima EU treba pokazati jedinstvo i solidarnost, čime će ojačati vlastitu otpornost.

Jandroković je pozdravio ideju moguće suradnje dviju država u području energetike. Ukazao je na potencijale LNG terminala na Krku, kao vrijednog alternativnog pravca opskrbe plinom prema srednjoj i jugoistočnoj Europi, stoji u priopćenju.