Tijekom srijede očekuje se veliki vodni val rijeke Save iz Slovenije, kao i maksimalni vodostaji Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici gdje su od jutros na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, objavile se u utorak Hrvatske vode.

Formiranje vodnog vala Save procjenjuje se na razini 1800 do 2000 prostornih metara u sekundi, a visoki vodostaji Kupe očekuju se na karlovačkom, petrinjskom i sisačkom području te osobito rijeke Une na kostajničkom području.

U protekla 24 sata pale su znatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske u prosjeku između 10 i 40 mm.

Upućen je zahtjev za osiguranjem dodatnih snaga i sudjelovanjem pripadnika Hrvatske vojske na provedbi mjera obrane od poplava u idućim danima.

Za potrebe snižavanja vodostaja Save na sisačkom i jasenovačkom području, od jutros su otvorene ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio vode upušta u retenciju Lonjsko polje.

Najviše kiše palo je u zadarskom zaleđu, u Gračacu 256 mm, Kninu 56 mm, Šibeniku 37 mm, odnosno na slivovima Zrmanje (Obrovac) i Otuče (Gračac).

S obzirom na izuzetno velike i intenzivne oborine te tlo zasićeno vodom, došlo je do naglog porasta i izlijevanja Otuče u Gračacu  te Zrmanje u Obrovcu.

Izlijevanje  Otuče uzrokovalo plavljenje brojnih objekata i infrastrukture.

Na lijevoj obali rijeke Zrmanje doslo je do preljevanja vode preko zida, a ujedno je i voda kroz kanalizacijski sustav počela ulaziti  u niže dijelove Obrovca i ugrožavati objekte. Procjena je kako je ugroženo pedesetak kuća.

U idućih sedam dana i dalje se očekuju nestabilne vremenske prilike. Najviše kiše očekuje se danas pri čemu obilnije oborine mogu pasti u gorskim predjelima.

Od četvrtka slijedi smirivanje vremenskih prilika. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama.