U proteklih 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske, u prosjeku između 10 i 35 milimetara, a zbog obilnih oborina u tijeku su aktivnosti obrane od poplava u više županija, izvijestile su u srijedu Hrvatske vode.

Kako navode, najviše kiše palo je ponovo na području Gorske Hrvatske: Slunj 68 mm, Gospić 59 mm, Ogulin 58 mm, Zavižan 57 mm, Delnice 55 mm. Znatne količine pale su i u susjednoj Bosni i Hercegovini na slivu rijeke Une (Bihać 58 mm).

Najmanje oborina, do 5 mm palo je na području Istre i istočne Hrvatske.

Izvanredno stanje je uz rijeke Korane i Kupe kod Karlovca, Plitvice kod Krkanca, Une kod Hrvatske Kostajnice, na spojnom kanalu Zelina – Lonja – Glogovnica – Česma kod mjesta Poljanski Lug.

Izvanredne mjere su proglašene uz rijeke Glinu kod Vranovine, Ilovu kod Velikog Vukovja, Krapinu kod Kupljenova, Kupu kod Farkašića, Savu kod – Jasenovca, Sunju kod Sunja, Zelinu kod Božjakovine, Črnec kod Ustava Črnec te na ZLK (Zapadni lateralni kanal) Biđ polja kod Đakova.

Zadarska i Karlovačka županija

Stanje na područje Gračaca i Obrovca se postupno stabilizira i normalizira. Voda s poplavljenih područja se povlači, saniraju se štete.

Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opao je za 130 centimetara, a rijeke Zrmanje u Obrovcu za oko 80 centimetara.

Noćas je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Korani u Karlovcu, a vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu premašio je razinu od 800 cm.

Trenutni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu iznosi 831 cm, čime je dosegnuta razina za uvođenje izvanrednog stanja i za rijeku Kupu u Karlovcu.

Maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu očekuje se tijekom današnjeg dana na razini oko 840 cm, što znači da će mnoge prometnice u prigradskim naseljima biti poplavljene, a veliki broj kuća će se naći u okruženju ili biti direktno ugrožen poplavnim vodama rijeke Kupe.

Rijeka Mrežnica dosegnula je u utorak najviši vodostaj od 459 centimetara jučer na vodomjernoj postaji Mrzlo Polje na području Duge Rese, čime je za čak 37 centimetara nadmašila dosadašnji rekordni vodostaj iz 2014.

U uvjetima tako visokih vodostaja došlo je do poplavljivanja niza objekata, kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Mrežnice u naseljima Zvečaj, Donje Mrzlo Polje Mrežničko i Belavići.

Sisačko-moslavačka županija

Jučer je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava za područje Hrvatske Kostajnice kada je vodostaj rijeke Une premašio razinu od 450 cm.

U suradnji s vojskom već dva dana traju aktivnosti na postavljanju zečjih nasipa od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u gradu Hrvatskoj Kostajnici, a velike probleme stvara i kanalizacijski sustav kroz koji prodiru vode iz rijeke Une te plave prometnice i ugrožavaju kuće.

Trenutni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosi 491 cm i dalje je u blagom porastu, dok se maksimalni vodostaj očekuje na razini oko 500 cm.

Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić iznosi 911 cm i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 48 sati i vrlo vjerojatno će biti na razini rekordnih 988 cm iz 2014. Trenutno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, ali se već tijekom ove noći očekuje uvođenje i izvanrednog stanja kada vodostaj u Farkašiću premaši 950 cm.

Očekuje se plavljenje prometnica i niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od ponedjeljka ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.