Hrvatska uskoro preko 1000 slučajeva zaraženih, ali očekuju se bolji dani

1. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Hrvatska uskoro preko 1000 slučajeva zaraženih, ali očekuju se bolji dani

Davor Puklavec/PIXSELL


U Hrvatskoj je u srijedu potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveće dnevno povećanje od pojave epidemije.

Broj ukupno pozitivnih popeo se na 963, nije bilo novih smrtnih slučajeva u posljednjih 72 sata, pa se broj umrlih zadržao na šest. Na respiratoru su dva nova bolesnika, odnosno njih ukupno 34, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za novinare u 14 sati.

Samo u Splitu broj oboljelih povećan je za 29, dok je Istarska županija drugi dan za redom bez novih slučajeva zaraze.

Od ukupno 7680 testiranih uzoraka od početka epidemije samo ih je u posljednja 24 sata napravljeno 665, a 73 bolesnika su ozdravila, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Naveo je da je prosječna dob bolesnika 48 godina, a među oboljelima ima 53 posto muškaraca, odnosno 47 posto žena.

U Hrvatskoj je 1,5 umrlih na milijun stanovnika, dok je, primjerice, u Italiji 192, u Španjolskoj 175, a u Švedskoj 18 umrlih na milijun stanovnika”, rekao je Beroš.

Beroš: Zasad se dobro držimo ali ostanite kod kuće

Poručio je da se zasad držimo dobro ali da opuštanja ne smije biti. “Drago nam je što se zasad dobro držimo, ali to nije razlog za opuštanje jer opuštanja ne smije biti. Stoga vas i dalje molimo da se odgovorno ponašate i da budete u vlastitim kućanstvima”, naglasio je ministar zdravstva.

Po podacima koje je iznio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u samoizolaciji je više od 21 tisuće građana, uključujući 1446 zdravstvenih djelatnika.

U zdravstvenom sustavu su pozitivna 53 doktora medicine, šest ljekarnika, 10 stomatologa i 44 sestri i tehničara te pet slučajeva administrativnog osoblja,

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da je u toj klinici 18 oboljelih na respiratoru, a od njih je jedan bolesnik i na umjetnim plućima (ECMO).

Od svih oboljelih, 354 osobe su na bolničkom liječenju. Većina ih je sa srednje teškim oblikom bolesti, no među njima ima i onih koji su blaži bolesnici, ali si ne mogu osigurati samoizolaciju kod kuće. Pojavili su se se i slučajevi pozitivne djece, no u svim tim slučajevima riječ je o lakšem obliku bolesti.

Hina

Facebook Comments