Više od 60 hrvatskih gradova i mjesta ugasilo je u subotu u 20,30 sati javnu rasvjetu u gradskim središtima za “Sat za planet Zemlju”, globalnu akciju Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a.

Akcija WWF-a, posvećena podizanju svijesti o štetnosti klimatskih promjena, održala se 14. put i zamračila brojne prijestolnice svijeta i prepoznatljive građevine.

Među pedesetak spomenika UNESCO-ove baštine iz cijeloga svijeta, koje su u subotu utonule u mrak, su i južno pročelje Dioklecijanove palače u Splitu te Dubrovačke zidine.

Bjelovar, Buzet, Crikvenica, Daruvar, Duga Resa, Hvar, Jastrebarsko, Kastav, Kaštela, Korčula, Ogulin, Osijek, Medulin, Perušić, Poreč, Rijeka, Rovinj, Slatina, Vinkovci i Vukovar tek su neki od gradova koji su u subotu ugasili javnu i dekorativnu rasvjetu u znak podrške planetu Zemlji.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), koja akciju “Sat za planet Zemlju” organizira već 14 godina, zahvalila je na sudjelovanju svim građanima, gradovima, institucijama, kao i poslovnim subjektima, koji su se također odazvali u velikom broju.

“Dokazujući da ni jedna individualna akcija oko klimatskih promjena nije premala, te da ni jedna kolektivna vizija nije prevelika, ‘Sat za planet Zemlju’ počeo je gašenjem svjetla na pacifičkom otoku Samoa. Ovom inicijativom se 24 vremenske zone ujedinjuju pred velikim izazovima – klimatskim promjenama i zastrašujućim gubitkom biološke raznolikosti”, istaknula je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Naglasila je da WWF sa ‘Satom za planet Zemlju’ nastoji tamom probuditi građane svijeta i ukazati im da je zadnji tren da se poduzme nešto kako bismo zaustavili prekomjerno trošenje zemljinih resursa.

“Pozivam sve građane da iskoriste prisutnost na društvenim mrežama te da podijele video koji je WWF napravio samo za ovu prigodu, a koji jasno govori o našem narušenom odnosu s prirodom koji hitno moramo promijeniti”, poručila je Kalauz.

“Sat za planet Zemlju” simboličan je poziv na akciju protiv klimatskih promjena. Prvi put je organiziran 2007., kada je WWF u Australiji predstavio svoju ideju kako da se građani zainteresiraju za temu klimatskih promjena. Tada su svjetla prvi puta ugašena u Sydneyu, u čemu je sudjelovalo oko 2,2 milijuna građana.

Već sljedeće godine to je pretvoreno u globalnu akciju, a klimatske promjene polako su postale sve značajnija tema u našim životima, istaknuli su u WWF-u.

 

(Hina)