Građani Hrvatske dvostruko manje nego prosječni građani EU doživljavaju klimatske promjene kao najozbiljniji problem s kojim se suočava svijet, pokazuju rezultati novog Eurobarometra, istraživanja javnog mnijenja u EU koje se ovaj put posebno fokusiralo na klimatske promjene.

Približno svaki deseti ispitanik u Hrvatskoj (9 posto) smatra da su klimatske promjene najveći pojedinačni problem današnjice, a prosjek svih ispitanika koji to smatraju u čitavom EU je 18 posto, piše u srijedu Večernji list.

Kao najveći pojedinačni problem, Hrvati više nego prosječni građani EU prepoznaju “širenje zaraznih bolesti” (29 posto ispitanika u Hrvatskoj, 17 posto u prosjeku u EU). Nakon toga Hrvatima je “ekonomska situacija” najveći problem današnjice (18 posto, dok je prosjek u EU 14 posto). Potom “siromaštvo, glad i nedostatak pitke vode” (17 posto i u Hrvatskoj i u prosjeku u EU).

Nešto više od četvrtine ispitanika u Hrvatskoj (26 posto, znatno ispod prosjeka EU-a od 41 posto) smatra se osobno odgovornima za rješavanje problema klimatskih promjena. Puno više njih smatra da su nacionalne vlade i Europska unija odgovorne za rješavanje tog problema. U Hrvatskoj 52 posto ispitanika misli da su odgovorne vlade, a 51 posto da je odgovorna Unija.

Europska unija nalazi se usred velikog pothvata ekologizacije svega što se može ekologizirati: cilj je da Unija i njezine države članice dosegnu klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Zbog toga je ovo ispitivanje javnog mnijenja posebno zanimljivo jer pokazuje koliko su građani svjesni opasnosti od klimatskih promjena i koliko podupiru smjer kojim Europska unija očito ide, a koji će donijeti velike promjene u svakodnevicu, donosi Večernji list. (Hina)