Pravomoćno osuđeni Tomislav Horvatinčić je prije 10 godina gliserom usmrtio talijanski bračni par Salpietro. Mora se javiti u Remetinec 14. srpnja radi početka služenja kazne od četiri godine i 10 mjeseci zatvora, pišu vijesti.hr.

Peta molba po redu

Sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zagrebu odredila da se mora javiti u Remetinec tijekom današnjeg dana, 7. srpnja, pod prijetnjom uhićenja s obzirom na to da je odbila njegovu molbu za petu po redu odgodu služenja kazne. Na tu odluku obrana ima pravo žalbe iako odluka o prihvaćanju ili odbijanju žalbe ne odgađa njeno izvršenje.

Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen potvrdio je za Novi list da će žalbu predati tek krajem tjedna.

”Za tjedan dana mora se javiti u Remetinec, a odluku o žalbi do tada nećemo dobiti. Za razmatranje žalbi dok je osuđenik već iza brave bit će potrebno dvadesetak dana. Po mojem dosadašnjem iskustvu imat ćemo situaciju da će Horvatinčić biti pušten iz Remetinca kako bi dovršio liječenje”, rekao je Došen.

Ukoliko se Horvatinčić idućeg tjedna ne odazove Centru za dijagnostiku zatvora u Remetincu, sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić izdat će nalog za dovođenje nadležnoj policijskoj postaji koja potom osuđenika dovodi u Centar.

Pulska poliklinika ”Peharec” u kojoj Horvatinčić obavlja fizikalnu terapiju preporučila mu je nastavak terapije do kraja kolovoza, a kontrolu krajem rujna ove godine. Novinari i slučajni prolaznici nerijetko su Horvatinčića susretali kako ispija kave u Zagrebu i Samoboru, a prošlog je ljeta neki njegov prijatelj iz društva uz psovke nasrnuo na reportera samo zato što se usudio fotografirati jedno takvo druženje u kafiću.

Posljednji je put viđen u Istri, gdje je njegova tvrtka pokrenula izgradnju luksuznih vila. To je dodatno potaklo nagađanja o stvarnoj težini Horvatinčićevog stanja.

Podsjetimo, drugostupanjski Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. godine potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku 2020.

”Odvjetnik sam 30 godina, čudi me što je odluka o odbijanju molbe donesena u tri dana, jer potrebna je provjera dokumentacije u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, eventualno vještačenje”, komentirao je ranije Došen.

”Trojica liječnika propisala su mu da završi rehabilitaciju, koja bi trebala trajati do kraja listopada, pa smatramo da nije spreman za izvršenje kazne. Usto, mora i na kontrolu u Beč”, kazao je odvjetnik.