HNS predlaže postupno ukidanje članarine u HGK

27. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska HNS predlaže postupno ukidanje članarine u HGK

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


Održivi model funkcioniranja Hrvatske gospodarske komore, kojeg predlaže Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, predstavili su na današnjoj konferenciji za medije saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar, predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj i glavni koordinator Središnjeg odbora za gospodarstvo HNS-a Ivan Herak.

Zahvaljujući inicijativi aktualnog saborskog zastupnika i bivšeg ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara, strukovne komore u graditeljstvu su već smanjile namete, stoga ovaj prijedlog predstavlja kontinuitet HNS-ovih reformskih politika.

Trenutni model funkcioniranja HGK, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, smatra dugoročno neodrživim i zastarjelim budući da Gospodarska komora ne prati trendove tržišne ekonomije, a većinu svog prihoda ne temelji na prodaji vlastitih usluga i proizvoda već na ubiranju obvezne članarine.

S druge strane postojanje Gospodarske komore, HNS ne dovodi u pitanje, no potrebno je uvesti reda u ovu instituciju. Potrebno je provesti temeljitu reformu Komore, administrativno je rasteretiti i prilagoditi potrebama modernog gospodarstva.

– Stava smo da se može postići održiv model u kojem će gospodarstvenici znati što plaćaju i što dobivaju za svoj uloženi novac. Ako je članarina mjesečno i pet kuna poduzetnik mora znati što dobiva za tih pet kuna – istaknuo je predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

– Prijedlog HNS-a je da se smanjenje iznosa članarine uvodi postupno do njenog potpunog ukidanja i to na način da se članarina u prvoj godini smanji za 50%, u drugoj za još 50% te u trećoj godini u potpunosti ukine. Istovremeno taj period Hrvatska gospodarska komora treba iskoristiti za razvoj paketa proizvoda i usluga kojima će konkurirati na tržištu i na temelju njihove prodaje ostvarivati prihode.“- predlaže predsjednik HNS-a.

– Kao primjer dobre prakse potrebno je istaknuti slovensku gospodarsku komoru koja je organizirana na dobrovoljnoj bazi i sa svega stotinjak zaposlenih odlično posluje – kazao je ovom prilikom glavni koordinator Središnjeg odbora za gospodarstvo HNS-a Ivan Herak.

Ovaj prijedlog, nastavak je HNS-ovih napora da se domaće gospodarstvo rastereti nepotrebnih nameta, da se sreže suvišna birokracija, a javna uprava učini efikasnijim servisom u službi građana.

Facebook Comments