Iz Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske izrazili su u srijedu žaljenje zbog masovnih otkaza novinarima, novinarkama, snimateljima, montažerima, tonskim majstorima, producentima i ostalim djelatnicima u zagrebačkom dopisništvu UNA televizije.

Dijelimo zabrinutost za egzistenciju tridesetak kolegica i kolega, sve redom cijenjenih medijskih radnika koji se svojim dosadašnjim radom ničim nisu ogriješili o načela profesije, poručili su iz HND-a i SNH-a.

Najavljena kao veliki regionalni projekt sa sjedištem u Banjoj Luci, UNA je počela s radom u prosincu prošle godine, ali se u Hrvatskoj program ne emitira jer uprava televizije u godinu dana nije uspjela potpisati ugovor ni sa jednim teleoperaterom. Kako su izvijestili javnost, za to su vrijeme obavili niz poslovnih razgovora s Hrvatskim telekomom i A1, ali unatoč usmenim obećanjima, dogovor nije postignut.

Valja napomenuti da je Agencija za elektroničke medije UNA televiziji izdala urednu dozvolu za emitiranje, što bi imalo značiti da nema prepreke za njezino poslovanje u Hrvatskoj.

Iako je riječ o privatnim tvrtkama i poslovnim odlukama koje ne moraju obrazlagati, HND i SNH smatraju kako bi teleoperateri trebali imati u vidu da je novinarstvo javno dobro i da postoji opravdani interes javnosti za medijskim sadržajem koji iz nekog razloga građani ne mogu konzumirati. Najavili su da će zatražiti od teleoperatera odgovor na pitanje zašto UNA televizija, unatoč dozvoli Agencije za elektroničke medije, ne može emitirati informativne sadržaje na tim platformama.

U medijima se UNA TV kolokvijalno naziva “Dodikovom televizijom” jer se vlasnički veže uz Igora Dodika, sina Milorada Dodika, ali naše kolege i kolegice ne smijemo vezati uz vlasničku strukturu izdavača te zbog toga ne bi smjeli trpjeti posljedice. Jedini interes HND-a i SNH je očuvanje novinarskih radnih mjesta jer UNA TV već gotovo godinu dana radi i u Hrvatskoj, gdje plaća poreze, istaknuli su u priopćenju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever.