Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je u petak o statistici godišnjih spašavanja koja pokazuje kako se godišnje odradi oko 800 akcija te da oko 85 posto spašenih ljudi čine Hrvati, a spašava se i gotovo dvostruko više muškaraca nego žena.

U ukupno 800-tinjak odrađenih akcija, okvirno je 500 klasičnih akcija spašavanja, 250 potraga, 25 akcija na vodi i 25 helikopterskih akcija, kaže HGSS.

Broj spašavanja osam je puta veći u odnosu na 1998., kada ih se godišnje odrađivalo oko 100. Zato se broj HGSS-ovih stanica povećao s 12 na 25, a broj volontera s 250 na 1150.

“Posljednjih godina broj posjeta našim planinama i rijekama povećao se deseterostruko, a sve češće su naše akcije vezane za posljedice klimatskih promjena – sve su češće oluje, poplave, iznenadna snježna nevremena”, rekao je pročelnik komisije za informiranje i analitiku u HGSS-u Jadran Kapović.

Zbog sve učestalijih akcija, HGSS kontinuirano sudjeluje u nizu edukativnih aktivnosti s ciljem poboljšanja općeg stanja sigurnosti u državi.

To su, prije svega, preventivne aktivnosti poput izrade sigurnih zemljovida, trasiranja staza i signalizacije, izrade skloništa i interventnih helidroma.

Konstantno se provode i dežurstva sportskih događaja u prirodi, poput različitih utrka i planinarskih pohoda, navodi HGSS.

Ljeti održava i konstantna dežurstva u Nacionalnim parkovima Plitvice, Mljet i Paklenica te Parku prirode Biokovo.

HGSS ističe kako su dežurstva organizirana na navedenim, najfrekventnije posjećenim lokacijama, kako bi spašavatelji bili što bliže mjestu nesreće i tako smanjili vrijeme reakcije u situacijama kada je svaka sekunda važna.

Tijekom sezone aktivno je i SAR helikoptersko dežurstvo u Divuljama, dodaje HGSS.

Ovogodišnje helikoptersko dežurstvo započelo je već 1. svibnja, najranije od kada se provodi, i traje do 1. studenog, a HGSS-ova ekipa letača spašavatelja spremna je reagirati u vrlo kratkom roku kako bi se unesrećene osobe što prije predale na medicinsku obradu, idealno unutar zlatnog sata.