Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u u petak u povodu Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, 19. studenoga, na važnost uloge medija u zaštiti djece od nasilja, ali i nužnosti opreza novinara prilikom izvještavanja o djeci.

Izvještavanje o djeci uvijek zahtijeva pojačanu osjetljivost i razumijevanje ranjivosti djeteta, ističe pravobraniteljica u povodu Svjetskog dana čija je središnja tema ove godine prevencija seksualnog zlostavljanja djece.

Poseban oprez novinara, navodi pravobraniteljica, nužan je prilikom izvještavanja o nasilju nad djecom, osobito o žrtvama seksualnog nasilja, vršnjačkome nasilju, nestaloj djeci, djeci s teškoćama u razvoju, djeci smještenoj u institucijama, bolesnoj djeci, o humanitarnim akcijama za pomoć bolesnoj ili siromašnoj djeci, o djeci koja su počinitelji kažnjivih djela, djeci čiji su roditelji u sukobu sa zakonom i drugim ranjivim skupinama.

Prilikom medijskog izvještavanja o djeci žrtvama nasilja, podsjeća, nužno je zaštititi identitet djeteta, ali i ne objavljivati imena roditelja, rodbine, škole, mjesta u kojem dijete živi, odnosno nijedan podatak koji bi omogućio otkrivanje djetetova identiteta.

Kod izvještavaju o seksualnom zlostavljanju i seksualnom iskorištavanju djece štetno je senzacionalističko izvještavanje, naglašava pravobraniteljica.

Osobito je štetno kad mediji detaljno opisuju način i postupke seksualnog zlostavljanja ili prenose dijelove djetetova svjedočenja o tome ili izjave zlostavljača koji „opravdava“ svoje predatorsko ponašanje.

Korisni medijski prilozi koji upućuju na mogućnosti prevencije

S druge stane, korisni su medijski prilozi koji upućuju na mogućnosti prevencije i na mjesta na kojima djeca i roditelji mogu dobiti pomoć, navodi pravobraniteljica za djecu Pirnat Dragičević

Pravobraniteljica također ne preporučuju medijima prikazivanje pojedinačnih slučajeva vršnjačkoga nasilja zbog velikog rizika od kršenja prava sve uključene djece.

Ne preporučuje niti objavljivati snimki vršnjačkoga nasilja koje djeca i mladi objavljuju na društvenim mrežama.

„Time se nastavlja nasilje nad žrtvom, povećava se ranjivost i patnja žrtve, širi se publika koja svjedoči tome nasilju, a sve to nerijetko postaje snažan poticaj za daljnje nasilje i neprihvatljiva ponašanja među djecom i mladima”, naglašava se u priopćenju.

Jako važno da novinari razumiju pojam zaštite dobrobiti djeteta

Pirnat Dragičević također ističe kako je potrebno zaštititi dijete kao izvor informacija, isto kao što se štite drugi izvori koji otkrivaju neki podatak, a kod sudjelovanja djece u medijskim prilozima, uz odgovoran pristup novinara i urednika u zaštiti djeteta, obavezno je pribaviti suglasnost roditelja.

„Jako je važno da novinari razumiju pojam zaštite dobrobiti djeteta. Preporučujemo nakladnicima da razvijaju vlastite profesionalne standarde (kodeks) ponašanja prema djeci – i kada se izvještava o djeci i kada se izravno komunicira s djecom”, zaključuje pravobraniteljica za djecu uz poruku da je zaštita djece od nasilja zajednička obveza cijele društvene zajednice.

(Hina)