Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica u petak je objavila da hrvatska vlada čini sve kako bi pomogla Hrvatima u BiH, suprotno od predsjednika države Zorana Milanovića.

Reakcija je to na današnju Milanovićevu izjavu da se vlada prema Hrvatima u BiH ponaša izdajnički.

HDZ piše da se “udbaški poslušnik” Milanović tek sada sjetio da postoje Hrvati u BiH, a “donedavno je poticao njihovo obespravljivanje te se radovao kada su im Bošnjaci nametali političke predstavnike”.

“Kao predsjednik SDP-a išao je u Sarajevo strastveno podržavati svog prijatelja Komšića, razdragano zagovarajući tzv. građansku BiH”, kaže HDZ naglašavajući da se posljedice takve katastrofalne politike vide i danas.

Radi se o događaju iz 2010. kad je Milanović podržao Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. U to je doba Milanović bio predsjednik SDP-a Hrvatske, a Komšić kandidat sestrinske stranke SDP BiH.

Aktualni hrvatski predsjednik nekoliko puta još u kampanji priznao da je tada pogriješio s Komšićem, kojeg danas naziva “lažnjakom i parazitom”.

HDZ u svojoj objavi dalje piše da bi Milanoviću bilo najbolje da “šuti” jer svojim izjavama nanosi štetu Hrvatima i “štetočinskom im politikom otežava položaj”.

Suprotno, vladajuća stranka hvali svoga predsjednika i premijera Andreja Plenkovića jer je “uspio na najvišoj međunarodnoj razini otvoriti raspravu o BiH i potrebi izmjena izbornog zakona” i svojim “ustrajnim zauzimanjem u Strateški kompas EU uvrstiti referencu o ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH”.

Izjava HDZ-a posljednja je u nizu medijskog prepucavanja predsjednika s jedne i premijera i njegove stranke s druge strane u kojima se međusobno nazivaju “lopovima”, “lažovima”, “izdajnicima”, “trovačima”, “kukavicama”, “udbašima” i “udbašenkovićima”.