Hrvatski Crveni križ (HCK) dodijelio je u sklopu Tjedna Crvenog križa nagrade pobjedničkim ekipama 24. državnog natjecanja mladih koje su pokazale najbolje vještine u pružanju prve pomoći, ali i međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i pravima djeteta.

U kategoriji podmlatka pobijedila je ekipa Crvenog križa Trogir iz Osnovne škole Okruk u Okrugu Gornjem dok je u kategoriji mladih pobijedila ekipa Crvenog križa Zagreb iz V. gimnazije, izvijestio je u nedjelju HCK.

Nagrade za drugo mjesto pripale su podmlatku iz osječke Osnovne škole Antuna Mihanovića i mladima iz vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića.

Treće mjesto u kategoriji pomlatka osvojila je ekipa iz zagrebačke Osnovne škole Ivana Filipovića te u kategoriji mladih ekipa iz Srednje škole Vladimira Gortana u Bujama.

“Ekipe podmlatka i mladih pokazale su zavidno poznavanje vještina prve pomoći, ali i međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava, prava djeteta, kao i poznavanje Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Hrvatskog Crvenog križa”, kažu u HCK-u.

Državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa koje se tradicionalno održava u Tjednu Crvenog križa, HCK je organizirao u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a domaćini su bili društvo Zagreb i Osnovna škola Izidora Kršnjavoga u čijem je dvorištu zasađeno stablo japanske trešnje radi podizanja svijesti o klimatskim promjenama.

Na svečanosti koja je održana u subotu, uz medalje pobjednicima, uručene su pohvalnice svim sudionicima natjecanja te dodijeljena godišnja priznanja volonterima.

“Volonter godine” je Antonio Vukovac iz Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci dok je priznanje “Volonterski tim godine” dobio tim podrške raseljenim osobama iz Ukrajine iz Gradskog društva Osijek. Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije dobilo je posebno volontersko priznanje za 20 godina provedbe Ljetne škole mladih.