Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) i čelnik Mosta Božo Petrov ustvrdili su u četvrtak da je do radikalizacije društva doveo premijer Andrej Plenković te da je on najopasnija osoba za građane Hrvatske.

„Prije nekoliko mjeseci održali smo tematsku sjednicu na kojoj je bio i premijer Plenković, koji sada opet ima viziju da u Hrvatskoj postoje desno orijentirane radikalne skupine koje su spremne nasilno preuzeti vlast”, rekao je Hajdaš Dončić novinarima u Saboru.

Ocijenio je da je to neozbiljna premijerova izjava, jer se tada govorilo o takozvanim ‘vukovima samotnjacima’, odnosno, neorganiziranim osobama kojih ima u svakom društvu, koje možda imaju neke probleme i na taj su način probale iskaliti svoj bijes”,

Naravno, dodaje, da sam u okviru ovlasti koje imam kao predsjednik Odbora uputio upit sigurnosno-obavještajnim službama koje će mi u najkraćem roku odgovoriti i onda ćemo vidjeti je li se nešto u zadnjih nekoliko mjeseci promijenilo, je li možda stvarno došlo do organiziranja nekih radikalnih skupina ili je sve ostalo na ‘vukovima samotnjacima’.

„Mislim da je najveća ugroza za Hrvatsku pljačka i kriminal institucija koje su pune HDZ-ovih kadrova, a ne nešto što još uvijek u Hrvatskoj ispada kao pojedinačni eksces. To osuđujem, ali ne vidim nekakvu povezanost s radikalizmom i terorizmom”, rekao je.

Ustvrdio je da je osoba koja je izravno dovela do radikalizacije društva Andrej Plenković koji je potpomagao i hodao u šator prije nekoliko godina.

O paramilitarnim postrojbama u Hrvatskoj i rastu radikalizma, o čemu je govorio premijer Plenković nakon subotnjeg prosvjeda, a na koji je Most pozivao građane, predsjednik te stranke Božo Petrov ustvrdio je da je „Plenković u strahu da mu netko otme prvu poziciju najopasnije osobe za građane Republike Hrvatske”.

On će, dodaje, definitivno ostati upamćen kao jedan od najopasnijih ljudi za RH zadnjih desetljeća. S obzirom na mjere koje donosi može biti smiren, nitko mu tu titulu neće oduzeti, ocijenio je Petrov.

Na pitanje vidi li rast radikalizma, odgovorio je da je jedina odgovorna osoba za nasilje koje se danas pojavljuje je osoba koja vodi ovu zemlju, a to je Andrej Plenković.

Njegov stranački kolega Miro Bulj dodao je da je ‘Ivo Sanader za Plenkovića mala beba jer je Sanader krao milijune, a Plenković pljačka milijarde’.

Naravno da su demokratski prosvjedi poželjni, ali potrebno je osuditi bilo kakav pokušaj oružanog ekscesa jer to osuđuju svi normalni ljudi, dodaje.

A ako postoje terorističke organizacije, kako oni kažu, što se čeka sa sjednicom nadležnih tijela, što radi Vlada, zapitao je.

Proglašavati svoju državu terorističkom u kojoj jača militantna organizacija, što čini premijer, udar je na naš najveći, turistički potencijal, zaključio je Bulj, uz čuđenje što je narod toliko strpljiv.