Država će u idućoj godini izdvojiti milijun eura kako bi se škole i skloništa za žene žrtve nasilja opskrbili besplatnim zalihama menstrualnih higijenskih potrepština, proistječe iz amandmana Sabine Glasovac (SDP) koji je u ponedjeljak dobio podršku Vlade.

Nadam se da će to značiti i provedbu i da će u svim osnovnim i srednjim školama i skloništima biti zalihe tih potrepština koje si djevojčice i žene ne mogu priuštiti kod kuće, rekla je zastupnica u izjašnjavanju o amandmanima na državni proračun za 2023.

‘Prošao’ je i amandman Magdalene Komes (HDZ) da se za Neuropsihijatrijsku bolnicu „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači osigura 1,6 milijuna eura.

Velika je potreba za tom investicijom, mentalno zdravlje stanovništva, posebno djece, dodatno je ugroženo u pandemiji covida, rekla je Komes.

Od 400-tinjak prihvaćeno samo deset amandmana

Od 400-tinjak važećih amandmana podnijetih na proračun, Vladini predstavnici prihvatili su ih samo deset: tri SDP-ova, dva Socijaldemokrata, jedan IDS-ov, jedan HNS-ov, dva HDZ-ova i zajednički amandman HDZ-a, HDS-a i Socijaldemokrata.

Oporba je nezadovoljna što su Vladini predstavnici odbili njene amandmane, pa je tražila da se o njima u utorak izjasne i zastupnici.

‘Mostovci’ su osobito bili nezadovoljni što nije bilo sluha za njihove amandmane namijenjene potresom stradaloj Banovini.

Zbog nesposobnosti države, pet tisuća ljudi i treću će zimu dočekati u kontejnerima, kazao je Nikola Grmoja, tražeći od države da svakoj osobi u kontejneru mjesečno dodijeli 200 eura.

To je 12 milijuna eura godišnje, to je puno, ali država je dužna platiti zbog svoje nesposobnosti, rekao je Grmoja.

Anka Mrak Taritaš (Glas) i kroz amandmane je opetovala svoje nezadovoljstvo Ministarstvom zdravstva i stanjem u tom sektoru.

Tamo nitko nije zadovoljan, ni liječnici, ni pacijenti, ni studenti koji završavaju medicinu, kazala je zastupnica.

Urša Raukar Gamulin (ZLB) prosvjedovala je što Vlada nije prihvatila njihov prijedlog da se osiguraju sredstva za opremanje helikopterima hitne medicinske službe. Ta nam je služba neophodna, predstavnici Vlade su je najavili kao projekt i opet je nema u proračunu, konstatirala je.

Maratonsko izjašnjavanje iscrpilo zastupnike

Izjašnjavanje o amandmanima potrajalo je cijeli dan i očito utjecalo na zastupničko raspoloženje. SDP-ove zastupnice žalile su se na preglasnog Miru Bulja (Mosta), Bulj što zbog tri opomene nije dobio priliku braniti svojih 50-ak amandmana, Raukar Gamulin što se Vladin predstavnik Ivan Vidiš ponaša odsutno i nezainteresirano, a Marija Bubaš stalno gleda u papire. Za saborskom ste govornicom, trebali ste se bolje pripremiti za obranu amandmana, a ne stalno gledati u papire i čitati iz njih, rekla je zastupnica državnoj tajnici Ministarstva zdravstva.

Nikolu Grmoju (Most) zasmetalo je što u sabornici nije bilo zastupnika vladajućih. Gdje su zastupnici većine, gledaju nogometno prvenstvo, ovo je sramota, vikao je Grmoja.

Nakon što se Vlada očitovala o amandmanima, u utorak će to učiniti i Sabor te donijeti državni proračun za 2023. godinu.