Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je u srijedu, nakon izjava predsjednika Zorana Milanovića, da je stav SDP-a da se u Srebrenici dogodio genocid te da za obitelj Zec nije dovoljna samo odšteta nego odavanje počasti kao simbolu zločina nad civilima.

“Stav SDP je jasan – u Srebrenici se dogodio genocid, tamo su ljudi pobijeni zato što su bili pripadnici drugog naroda. Oko toga nemam nikakve dvojbe.”

Milanović, koji je bio SDP-ov predsjednički kandidat, izjavio je da je u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile osam tisuća Bošnjaka, bio genocid, ali da onda za teže zločine, poput stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu, treba izmisliti novi naziv. Također je rekao da nije svaki genocid isti.

Za slučaj obitelji Zec koja je ubijena u Zagrebu u prosincu 1991., Milanović je rekao kako je obitelj ubijenih bila pozvana u Vladu, dobili su odštetu i “što još treba”.

Što se tiče obitelji Zec, rekao je Grbin, jedna obitelj je izvučena iz svog doma, u mraku noći odvedena na obronke Sljemena, pobijena, zakopana u mraku i ostavljena da trune u zemlji.

“To nije stvar odštete, to je stvar odgovornosti jednog društva koje se ni danas, 30 godina kasnije, očito nije spremno suočiti”, kazao je.

“Ali odgovornost jedne države koja je s V.Š. u potpisu odbila kazniti one koji su taj zločin počinili, to priznajem”, izjavio je Grbin novinarima aludirajući vjerojatno na HDZ-ovog veterana Vladimira Šeksa.

SDP je Zorana Milanovića kandidirao za predsjednika Republike i više puta sam rekao da će svatko od nas procijeniti kakve su njegove riječi.

Što se tiče odnosa SDP-a prema predsjedniku Republike, svatko od naših članica i članova u ovom trenutku taj će odnos stvoriti sam. Ja sam vam rekao stav SDP-a i nitko u stranci nema nikakvih dvojbi o tome što se dogodilo u Srebrenici i obitelji Zec, dodao je.

Upitan je li mu sada žao što su podržali predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića, Grbin je kazao da nije general poslije bitke niti to ima namjeru biti.

“Ono što sam 2019. napravio, znajući sve što sam tada znao, napravio bih ponovno. Što se tiče idućih predsjedničkih izbora, oni su za nešto više od tri godine i tada će građanke i građani na temelju svega onoga što se događalo proteklih pet godina, ako se Milanović ponovno kandidira, odlučiti hoće li ga podržati ili neće”, rekao je.

Mi u SDP-u ćemo također odlučiti koga ćemo podržati i opet na temelju svega onoga što se dogodilo u petogodišnjem mandatu odlučiti hoće li Milanović imati našu podršku ili neće. Danas na to pitanje ne mogu odgovoriti”, pojasnio je Grbin.

Na opasku da se ovom izjavom ogradio od Milanovićevih izjava o Srebrenici i obitelji Zec, Grbin je uzvratio – “apsolutno ne”. Izložio sam stav stranke i svoj osobni i njime se nemam namjeru ograđivati ni od koga, ustvrdio je.

Svatko u ovoj zemlji ima pravo na svoj stav i treba ga braniti, a o onome što su drugi govorili, to ćete pitati predsjednika Republike, rekao je, naglasivši da bi, da je to jučer izjavio Andrej Plenković, rekao isto što i sada.

“U Srebrenici se dogodio genocid, a u Zagrebu je jedna obitelj mučki ubijena i to je nešto čega se ovaj grad treba stidjeti i događaj koji se mora obilježiti. Ovo nije pitanje odštete nego zločina koji nije kažnjen”, ponovio je.

Upzorio je da je Hrvatska u slučaju obitelji Zec i brojnim drugim slučajevima propustila kazniti počinitelje.

“U slučaju obitelji Zec ta je situacija pogoršana činjenicom da je uz potpis V.Š. u javnom tužilaštvu postupak obustavljen i krivci koji su priznali djelo, ne samo da nisu kažnjeni nego su u HDZ-ovim strukturama onih godina još i napredovali”, ustvrdio je.

Pozvao je da se za taj slučaj pita i premijera Andreja Plenkovića, kao i što misli o svojim bliskim suradnicima koji su imali veliki utjecaj na kažnjavanje počinitelja zločina nad obitelji Zec. (Hina)