Gradski zastupnici prihvatili Stečajni plan za Gredelja

15. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Gradski zastupnici prihvatili Stečajni plan za Gredelja

Igor Kralj/PIXSELL


Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su sa 40 glasova jednoglasno prihvatili Stečajni plan Tvornice željezničkih vozila Gredelj koji je u dnevni red uvršten po hitnom postupku zbog današnjeg sudskog ročišta oko stečaja.

“Dosadašnja praksa vezana za stečajne postupke je bila takva da se Grad nije uključivao u njih, čak i kada mu je to bilo u interesu. Želimo tu praksu konačno prekinuti”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević uoči glasanja o toj točki dnevnoga reda.

Dodao je kako je novu vlast stečajni postupak zatekao u kasnoj fazi i nije bilo vremena za redovnu proceduru, a za prihvaćanje stečaja dobili su pozitivno pravno mišljenje od Ministarstva financija.

U obrazloženju prijedloga o prihvaćanju Stečajnog plana navodi se kako je stečajni plan izrađen na osnovu ponude slovačkog trgovačkog društva Tatravagonska koje je ponudilo 45 milijuna kuna za podmirenje obveza stečajnog dužnika TŽV Gredelj u stečaju prema vjerovnicima i ulazak u vlasničku strukturu.

Grad Zagreb je u stečajnom postupku prijavio tražbinu na ime komunalne naknade u iznosu od 1.8 milijuna kuna, spomeničke rente u iznosu od 6.7 milijuna 573.490 kuna na ime pravomoćne i ovršne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Stečajni upravitelj Tomislav Đuričin obratio se gradonačelniku da Grad Zagreb pristupi ročištu koje je u ovoj pravnoj stvari zakazano za četvrtak, 15. srpnja i glasa za prihvaćanje Stečajnog plana na skupštini vjerovnika.

Prihvaćanjem Stečajnog plana Grad Zagreb odriče se dijela tražbine te će dobiti 20 posto svojih potraživanja. Time se omogućuje nastavak poslovanja stečajnog dužnika i očuvanje radnih mjesta.

Da stečajni plan nije prihvaćen, došlo bi do obustave poslovanja i rasprodaje imovine stečajnog dužnika, a namirio bi se isključivo prvi razlučni vjerovnik Unicredit leasing Croatia.

 

(Hina)

Facebook Comments