Gradonačelnik Tomašević predstavio tko će i kako uklanjati glomazni otpad s ulica

17. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Gradonačelnik Tomašević predstavio tko će i kako uklanjati glomazni otpad s ulica


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da Čistoća počinje uklanjati glomazni otpad sa zagrebačkih ulica, a Zagrebački Holding sklopio je ugovor kojim je u Sesvetskom Kraljevcu osigurana lokacija za privremeno skladištenje tog otpada.

“Nakon manjeg ispitivanja tržišta, pronađena je lokacija za privremeno skladištenje glomaznog otpada u Sesvetskom Kraljevcu, gdje će se otpad skladištiti sljedećih 75 dana”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Čistoća kreće uklanjati otpad s ulica

Istaknuo je da bi se time trebalo dobiti dovoljno vremena za završetak postupaka javne nabave za najam, a nakon toga i kupnju drobilice i sređivanje ostalih tehničkih uvjeta da proradi sustav u kojem će Čistoća, umjesto privatnih tvrtki čiji je natječaj obustavljen, oporabljati tu vrstu otpada.

Čistoća od danas ponovo odvozi glomazni otpad – prvo će krenuti uklanjati otpad s ulica, zatim iz reciklažnih dvorišta, a potom će se aktivirati usluga prikupljanja glomaznog otpada s kućnog praga, kazao je.

Na pitanje može li građanima garantirati da više neće dolaziti do obustave odvoza te vrste otpada, Tomašević je poručio kako se nada da će ovo biti zadnji put.

“Nije ovo prva situacija obustave odvoza otpada, upravo kada su bili periodi produženja ugovora bilo je obustave odvoza. Nadam se da će to biti zadnja situacija”, poručio je.

Izvijestio je kako je na javni natječaj za kupnju dvije drobilice za sada stiglo pet ponuda, a  postupak najma drobilica, čija je procijenjena vrijednost nabave oko 200 tisuća kuna, još traje.

Ne želi komentirati ironična priopćenja

Upitan hoće li Čistoća trebati ishoditi dozvolu za drobljenje otpada, makar i u unajmljenim drobilicama, Tomašević je odgovorio kako  se čeka da postupci javne nabave završe. Nada se da će dobivanje tih dozvola trajati kraće od dva mjeseca, a upravo zbog toga su pronađena privremena rješenja u “tranzicijskom periodu”.

Upitan za komentar priopćenja C.I.O.S.-a o rješenju za oporabu glomaznog otpada u Zagrebu, Tomašević je odvratio kako “ne želi komentirati ironična priopćenja”.

Također je potvrdio da je na novi ubrzani postupak javne nabave za zbrinjavanje biootpada jučer uložena žalba.

“Ne znam kako će završiti, ali to definitivno usporava proces. Mi trenutno nemamo angažirana privatna poduzeća, ali na neki način izdržavamo”, kazao je Tomašević.

Financijska konsolidacija i analiza Grada i povezanih društava

Najavio je kako je sa četiri banke s kojima je ugovoren kredit za likvidnost dogovoreno da se krene u financijsku konsolidaciju i financijsku analizu Grada i povezanih društava.

Analizu će provesti neovisna revizijska tvrtka KPMG Croatia, i to za Grad Zagreb, Zagrebački Holding, ZET i Zagrebački velesajam.

Nova v.d. pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo do završetka javnog natječaja je Mirela Šentija Knežević, a sljedeća sjednica zagrebačke Gradske skupštine održat će se 26. kolovoza. (Hina)