Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je radove na rekonstrukciji i dogradnji Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.
Riječ je o trenutno najvećem infrastrukturnom projektu u kulturi Grada Zagreba vrijednom 118 milijuna kuna, a koji se odvija u okviru EU projekta Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej.

Riječ je o investiciji vrijednoj više od 118 milijuna kuna, a rekonstrukcija počinje uoči 35. godišnjice ujedinjenja današnjeg Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Cjelovita obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj ulici uključit će građevinske radove, potpunu zamjenu svih instalacija, poboljšanje toplinske izolacije primjenom energetski učinkovitijih sustava te osiguranje nesmetanog pristupa i kretanja osoba s invaliditetom.

Dodatni prostor za proširenje stalnog postava i mnoge nove aktivnosti osigurat će se natkrivanjem središnjeg dvorišta Palače Amadeo čime će se, kažu u muzeju, unaprijediti i kapaciteti turističke ponude Grada Zagreba.

Uz novi stalni postav te multimedijalnu i multifunkcionalnu dvoranu, bit će tu i suvenirnica i muzejski ugostiteljski objekt.

Posjetitelji će u stalnom postavu moći vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz niza zbirki s objašnjenjima, grafikama, kartama, ilustracijama i fotografijama, kao i multimedijalne interaktivne prezentacije bogate hrvatske prirodoslovne baštine.

Taj, trenutno najveći projekt u kulturi Grada Zagreba i jedan od kapitalnih u Republici Hrvatskoj, završit će krajem 2023.  kad će građani i posjetitelji Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo.