Pulski gradonačelnik Filip Zoričić u nedjelju je zahvalio svima koji su jučer gasili požar, jedan od najvećih u novijoj povijesti Pule, a posebno pilotima kanadera na obrani kuća od vatrene stihije koja je doslovce bila pred vratima.

-Cijeli Stožer je bio na nogama, svi koji su mogli su pomogli. Organizirali smo vodu i hranu za sve koji su gasili požar, učinili smo sve što smo mogli u tom trenutku –  rekao je Zoričić koji je u noći stigao s godišnjeg odmora iz Barcelone, gdje je boravio s obitelji.

Zoričić o “terorizmu” na društvenim mrežama: Došao sam čim sam saznao za požar

Zahvaljujući gasiteljima, naveo je, bez ijedne žrtve i bez da je ijedna kuća izgorjela, požar je lokaliziran i spriječena je katastrofa, a kad bude potpuno ugašen, bit će poznata procjena štete u suradnji s Hrvatskim šumama,  s obzirom na to da prostor koji je izgorio je i prostor Republike Hrvatske, ali i Grada Pule.

-Nadam se da ćemo nastalu štetu brzo sanirati. Jutros smo obišli teren, razgovarali sa sugrađanima. Svi su u strahu i u velikom stresu – rekao je Zoričić na konferenciji za novinare održanoj u nedjelju na Valdebeku u Puli.

Osvrnuo se i na, kako ga je nazvao, “terorizam” na društvenim mrežama.

-Kao gradonačelnik, imam i privatni život, i moja obitelj je zaslužila da ih odvedem na odmor. Otišli smo prije tri dana u Barcelonu i čim sam saznao za požar, došao sam što sam prije mogao. A oni koji vrše teror na društvenim mrežama skrivajući se iza svakakvih imena – njima na dušu. Ne znam koliko bih ja svojom pojavom pomogao gasiteljima koji su, uz mještane, ponijeli najveću žrtvu – poručio je gradonačelnik Zoričić.

Apelirao je na građane koji ne misle tako da, kao što su jučer pokazali zajedništvo i duh pomoći bez uvjeta i kalkulacija, da tako pristupe i drugim temama.

-Nije se jučer govorilo o politici, niti danas, već je to naša zajednička tema i tuga, to je najvažnije – zaključio je Zoričić.

Zapovjednik pulske JVP Ivica Rojnić: Još se ne zna uzrok požara, ostajemo na terenu 

Zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe Ivica Rojnić potvrdio je kako će se nakon potpunog gašenja požara, ići u procjenu štete.

-Za sada se zna da je izgorjelo oko 40 hektara površine. Uzrok je još nepoznat, a policija intenzivno traga za uzročnikom požara. Stradalih nije bilo, kuće su spašene i ništa nije eskaliralo. Tijekom noći na požarištu je na dežurstvu ostalo 26 vatrogasaca sa sedam vozila – izvijestio je Rojnić te dodao kako će se požarište danima nadzirati.

-Napravljena je zamjena i dolaze dodatne snage koje će kroz dan sanirati rubove požara. Područje će se još danima tretirati i osiguravati, a gledat ćemo što više riješiti tijekom današnjeg dana, jer za noć je najavljena bura. Mi i dalje ostajemo na terenu da čuvamo građane i njihovu imovinu – poručio je Rojnić.