redsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u kojoj stoji:

„Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim građankama i građanima Republike Hrvatske u zemlji i inozemstvu čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske uime Hrvatskoga sabora i osobno!

Datum 25. lipnja 1991. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor, kao istinsko predstavničko tijelo hrvatskoga naroda koje je kroz povijest čuvalo hrvatski suverenitet, donio jednoglasno dvije temeljne odluke za današnju samostalnost i neovisnost Hrvatske – Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Ovim odlukama Hrvatskoga sabora, kojima je započeo proces razdruživanja Hrvatske od bivše države i njezinog međunarodnog priznanja, prethodio je u svibnju iste godine referendum, na kojem je hrvatski narod slobodnom voljom i plebiscitarno potvrdio svoje pravo na samobitnost i samoodređenje te želju da svoju budućnost gradi u slobodnoj, suverenoj, samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj.

Za oživotvorenje težnje hrvatskoga naroda za punom državnom suverenošću, mnogi hrvatski ljudi morali su, na žalost, dati svoje živote u obrani domovine tijekom velikosrpske agresije. I zato zauvijek moramo biti zahvalni na nesebičnim žrtvama naših branitelja i njihovih obitelji. I ne smijemo nikada zaboraviti da je Domovinski rat temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi i čije vrijednosti su nam ostavljene u trajno nasljeđe.

Danas, Hrvatska proslavlja svoj rođendan kao zemlja demokratskih vrijednosti mira, slobode, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, jednakosti i uključivosti.

Naša je odgovornost da pojedinačno, ali i kao društvo u cjelini stalno osnažujemo te vrijednosti.

Pritom, uloga Hrvatskog sabora je da svojim djelovanjem pridonosi stvaranju pozitivnog političkog ozračja za daljnji napredak hrvatskoga naroda i društva utemeljenog na tim vrijednostima.

Isto tako, u svijetu brzih promjena i brojnih izazova, Hrvatski sabor i svi njegovi zastupnici moraju odlučno preuzeti odgovornost i odgovoriti na zahtjeve, potrebe i brige hrvatskih građana, prije svega, donošenjem zakonodavnog okvira koji će jamčiti provedbu odgovornih, istinskih, održivih i trajnih politika za budući razvoj Hrvatske.

Posebnu pozornost pritom moramo posvetiti daljnjem osnaživanju stabilnosti institucija, sigurnosti naših građana, gospodarskog rasta, pravne izvjesnosti, socijalne osjetljivosti, društvene pravednosti, solidarnosti te demografske obnove i, u konačnici, podizanju kvalitete i uvjeta života naših građana.

Bolju budućnost naše domovine možemo graditi jedino zajedničkim i složnim djelovanjem, međusobnim uvažavanjem, istinskim domoljubljem, snažnom voljom i vjerom u vlastite snage.

Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima, svima koji su izabrali Hrvatsku kao svoju domovinu i svima onima koji je vole i poštuju, želim sretan Dan državnosti Republike Hrvatske!“ – poručio je Jandroković.

prigorski.hr