Marijan Šiško i Danijela Glavosek Kovačić, nezavisni vijećnici Grada Koprivnice jutros su u Gradskoj vijećnici održali tiskovnu konferenciju na temu Inicijativa Podravska brza cesta. Kako su uvodno rekli, želja im je održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se zajednički dogovorilo kako i gdje tko može i mora lobirati za gradnju brze ceste do Koprivnice, odnosno Križevci-Gola.

– Procjena je da bi se u državnom proračunu za iduću godinu trebalo osigurati oko 50 milijuna kuna za potrebe ishođenja raznih dozvola, pripremnih radova i izrade dokumentacije za brzu cestu, no to trebamo izlobirati – kazao je Marijan Šiško i dodao kako bi to trebali prvenstveno ‘vući’ naši saborski zastupnici koji ”između ostalog zbog toga sjede u Saboru”.

– Situacija ne može biti gora nego što jest, jer na projektu se ne radi ništa. Navedena situacija je tim gora pošto su susjedne županije puno agilnije vezano za gradnju brze ceste koja prolazi njihovim područjima – objasnio je M. Šaško i dodao kako još ove godine brza cesta dolazi nadomak Bjelovara, do Farkaševca. Uz to, od Gradeca do Terezina polja pripremni radovi su uvelike uznapredovali što dovodi Koprivnicu u još goru situaciju, smatra Šaško.

– Koprivnica će ostati slijepo crijevo i nikada neće dobiti brzu cestu ne budu li se radovi na trasi Križevci-Gola radili paralelno s bjelovarskom trasom – zaključio je. Na istom tragu razmišljanja je i vijećnica Glavosek Kovačić. Kako je rekla, ne vidi razloga zašto gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić ne bi odlazio u mjerodavno Ministarstvo ili Hrvatske ceste lobirati za brzu cestu.

Danijela Glavosek Kovačić/G. Obran

Danijela Glavosek Kovačić/G. Obran

– ‘ajmo biti dosadni, ‘ajmo biti aktivni pa barem na taj način probati javnost senzibilizirati na tu temu jer je to jako bitno za sve nas – kazala je Glavosek Kovačić. Dodala je kako je problem što nema previše kontakta niti od strane Županije, niti od strane Grada, a tu se trebaju sve barijere odmaknuti te se zajedno raditi na tom projektu.

– Svi pričamo o tome i to je jako interesantno, ali očito se ništa ne poduzima – zaključila je vijećnica Danijela Glavosek Kovačić i napomenula da bi saborski zastupnici koji podupiru Vladu, Damir Felak, Branko Hrg i Željko Lacković morali činiti više.

– Smatram da oni imaju alat u ruci da mogu jači pritisak izvršiti i lobirati da što prije cesta dođe – rekla je D. Glavosek Kovačić.

go/prigorski.hr