SDP-ov kandidat za splitskog gradonačelnika Ante Franić spočitnuo je u ponedjeljak splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu da ignorira mogućnosti koje bi mogle spasiti turističku sezonu.

Ujedno ga je pozvao da osigura preduvjete za siguran dolazak gostiju u Zračnu luku Split.

“Da ste se s istim žarom s kojim u predizborne svrhe predlažete preimenovanje Zračne luke Split u Zračnu luku sveti Jeronim založili da se Splitu kao avio-destinaciji osiguraju preduvjeti za siguran dolazak gostiju, odmah bih Vas u tome podržao”, poručio je Franić županu Bobanu.

No, rekao je, ne može podržati ignoriranje tako bitnog pitanja kao što je spas turističke sezone te ustvrdio da su druge destinacije spremne na dolazak i testiranje velikog broja gostiju, a Splitsko-dalmatinska županija nije.

Franić je naglasio kako i zagrebačka Zračna luka kao i značajnije zračne luke u Europi, osobito na Mediteranu, pružaju sve informacije o mogućnosti testiranja na koronavirus cijelim spektrom testova, daju mogućnost bukiranja termina testa, informaciju o cijeni i vremenu čekanja na rezultate testa čime putnicima u ova teška vremena omogućuju planiranje, te brže i jednostavnije putovanje.

Međutim, unatoč odluci objavljenoj na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova o uvjetima ulaska u Hrvatsku, na službenim stranicama Zračne luke Split o testiranju i dalje “nema ni slova”.

“Jeste li svjesni, župane Boban, da od uspjeha turističke sezone direktno ovisi egzistencija brojnih naših sugrađana?”, upitao je napominjući kako je sezona pred vratima.

Župana Bobana pozvao je da podrži njegov prijedlog kako bi se i u Zračnoj luci Split uvelo testiranje na koronavirus za putnike radi sigurnog putovanja.

“Zbog različite prakse priznavanja testova u drugim državama treba obuhvatiti sve testove kao što su LAMP, brzi antigenski test i PCR test. Putnike svakako treba preko web stranice Zračne luke Split informirati o mogućnosti i bukiranju testiranja”, poručio je Franić.

(Hina)