Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je na Pantovčak. Pozdravio je Počasno-zaštitu bojnu te sada slijedi susret s pilotima. Nakon toga predsjednici Milanović i Macron održat će tête-à-tête susret, a u 10 sati se očekuje njihovo obraćanje javnosti.

Na Pantovačku će francuskom predsjedniku i javnosti biti predstavljeno 14 pilota koji će proći obuku na borbenom avionu Rafale. Na prijem na Pantovčak stigli su ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, glavni načelnik stožera Robert Hranj, predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić i drugi.

HN20211125284443

Foto HINA/POOL/Daniel KASAP

Francuska himna Marseljeza odjekivala je u četvrtak na Pantovčaku na svečanom dočeku Emmanuela Macrona, koji boravi u prvom posjetu jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uz najviše državne počasti.

Orkestar Oružanih snaga RH izveo je francusku himnu Marseljezu i hrvatsku Lijepu našu, a događaj je upriličila i Počasna-zaštitna bojna. Macron nakon susreta s Milanovićem odlazi do Trga Stjepana Radića gdje će položiti vijenac kod Spomenika domovini.

Zoran Milanoviæ primio Emmanuela Macrona

Foto HINA/POOL/Daniel KASAP

Sam je izrazio želju da oda počast poginulima u Domovinskom ratu i bit će prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika. Nakon polaganja vijenca, šef francuske države odlazi u Banske dvore. (Hina)