U protekla četiri dana, od 14. do 17. svibnja na teren su diljem zemlje izišla 2872 vatrogasca i 1043 vatrogasna vozila iza kojih je 1121 intervencija u obrani od poplava, priopćila je u srijedu Hrvatska vatrogasna zajednica.

“Vatrogasci su na terenu od prvog dana. Radi se na ispumpavanju objekata, izgradnji zečjih nasipa i na svim drugim zadaćama koje poplave pred nas stavljaju. Zahvaljujem svim vatrogascima koji pomažu u sanaciji posljedica poplave”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković tijekom obilaska poplavljenih područja u Hrvatskoj Kostajnici, gdje vodostaj Une i dalje raste.

Na ispumpavanju radi 50 vatrogasaca i 23 pumpe. Na terenu su vatrogasci iz tri javne vatrogasne postrojbe te pet dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Hrvatske Kostajnice i Sisačko-moslavačke županije.

Nakon obilaska, glavni vatrogasni zapovjednik otišao je na sjednicu Stožera civilne zaštite na kojoj su detaljno analizirane poduzete radnje te daljnji planovi.

Zbog stanja na području Karlovačke županije, gdje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaje Kupe i Korane, Tucaković je poslao dodatnu pomoć. Iz Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije upućeno je 56 vatrogasaca i 21 vozilo, jedan čamac, 28 pumpa, sedam agregata i pet motornih pila.

U Karlovačkoj županiji dosad je angažirano 469 vatrogasaca i 164 vatrogasna vozila, a zabilježeno je 116 tehničkih intervencija.

Borbu s poplavama vode vatrogasci u 14 županija. Na području Obrovca trenutačno je na terenu 20 vatrogasaca i sedam vozila koji rade na ispumpavanju vode i saniranju odrona na prometnici.

Na području Gračaca na terenu su pripadnici JVP-a i DVD-a, a ostale su snage otpuštene, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica. U Staroj Marči bujica je odnijela skelu, vatrogasci su u pripravnosti. Donosimo fotografije iz Stare Marče.

marca marca1 marca3 marca4 marca5 marca6 marca7 marca8 marca9