ODRŽANA 24. SJEDNICA AKTUALNOG SAZIVA VIJEĆA GRADA KOPRIVNICE

Usvojen preustroj Gradske uprave

Na 24. sjednici aktualnog saziva koprivničkog Gradskog vijeća, reorganizacija koprivničke gradske uprave usvojena je većinom vladajućih glasova uz potporu Laburista. Oporba predloženu reorganizaciju nije podržala jer dolazi u krivo vrijeme i imaju dojam da se njome nekoga kažnjava i nagrađuje. Reorganizaciju Gradske uprave vijećnicima je predstavila gradonačelnica Vesna Želježnjak, koja je istakla da smanjuju broj upravnih odjela sa 6 na 4. Točnije, ukidaju se Upravni odjel za održivi razvoj i europske poslove i Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša.
Gradonačelnica je istakla da je Koprivnica prvi grad koji smanjuje broj upravnih odjela i tako pokazuje da se i s manje može biti učinkovitiji.

Vesna Želježnjak

Vesna Želježnjak – Gradonačelnica Koprivnice

U ime kluba vijećnika HDZ-a i HSS-a, Ernest Forjan s govornice je izjavio kako bi taj prijedlog možda i dobio oporbenu potporu da je učinjen na početku mandata:

„Imamo dva konkretna pitanja: nigdje kroz navedeni prijedlog ne vidimo stvarne učinke ove reorganizacije – kolike će točno biti uštede i imena pročelnika. Ovakve i slične izmjene imali ste 2007., 2009., 2013. i 2014. Ovom izmjenom izgleda da se kadroviranjem bavite peti puta što navodi da sve do sad nije bilo bajno. Većinu imate pa će to proći, no ključno je pitanje želite li ovime nekoga kazniti ili nekoga nagraditi. Ako je to razlog, onda sami sebi dižite ruke. Bez konkretnih pokazatelja HDZ i HSS neće dići svoje ruke.“

Ernest Forjan

Ernest Forjan – najglasniji koprivnički oporbenjak

Emina Kovačević (HDZ): „Ugledajte se na Križevce!“

„Prije dvije godine ste osnivali Upravni odjel za europske poslove koji će donijeti hrpu novca. To se pokazalo kao totalni promašaj. Možete li pokazati rezultate? Možete li se ugledati na Križevce koji su dobili 39 milijuna za tehnološki park? Reorganizacija Gradske uprave je samo zato jer želite provesti kadrovsku politiku, a nemamo stvarne financijske i organizacijske pokazatelje.“

HSS-ov vijećnik Miljenko Flajs je izrazio zabrinutost zbog toga što se rekonstrukcija pokreće krajem mandata, a rekao je i da ga čudi što se mijenja nešto što je, prema navodima gradske vlasti, izvrsno funkcioniralo.

Miljenko Flajs

Na pitanja je najčešće odgovarao vrlo smireni dogradonačelnik Mišel Jakšić:

„Jedina nam je želja da stvorimo operativniji, efikasniji, brži i bolji sustav. Svi to rade s vremena na vrijeme, čak i vlade – kao i ova. Jedino što mogu reći je da jamčimo građanima da nitko nije kažnjen, da nitko ne dobiva otkaz. Javni natječaj će pokazati tko će biti nagrađen, ako se to tako može reći s obzirom na posao koji ih čeka. U prvom mahu se uštede neće moći vidjeti jer će neke osobe biti primljene na posao kako bi za godinu do godinu i pol dana zamijenile one koji odlaze u mirovinu.“

Mišel Jakšić

Mišel Jakšić – koprivnički dogradonačelnik

Preustroj Gradske uprave u konačnici je usvojen s 13 glasova ‘ZA’, dok su HDZ, HSS i HRAST bili protiv.

Jakšić: „Zadovoljan sam sa svojom plaćom, ona je više nego pristojna!“

S dnevnog reda skinuta je točka o povećanju plaća gradonačelnice i njenih zamjenika. Iako točka nije bila na dnevnom redu, oporba je dobar dio rasprave posvetila kritiziranju takve ideje gradske vlasti i naglo micanje točke s dnevnog reda. Mišel Jakšić je na kritiku oporbe, kako se iz njegovog nastupa vidi da nije zadovoljan svojom plaćom, odgovorio kako je izrazito zadovoljan i nema je namjeru povećati. Objasnio je da se ovdje nije niti radilo o namjeri povećavanja plaća, nego o njihovom usklađivanju.

Samoborec, Jakšić, Želježnjak

Ernest Forjan je u ime oporbenih zastupnika zatražio da se dio plaća gradonačelnice i zamjenika usmjeri za novorođenčad. Dogradonačelnik je na to odgovorio da je „prvi koji podržava ideju nove Vlade o 1000 eura za novorođenu djecu te da je spreman na raspravu o plaćama i stručnim spremama Uprave.“ Nekoliko puta je ponovio kako se ispričava kolegama vijećnicima, a i građanima Koprivnice što kasni izvješće o plaćama. Na Forjanovu tvrdnju kako si je povećao plaću 3000 kuna, Jakšić je odgovorio da to nije točno te da mu je plaća manja za 2000 kuna.

Novi način naplate parkiranja „manje nezakonit nego prošli“

Sjednica je tekla u mirnom i konstruktivnom tonu dok se nije pojavila posljednja točka dnevnog reda, ona o izmjeni Odluke o načinu i naplati parkiranja na javnim parkiralištima u Koprivnici. Laburist Darko Tetec povukao je svoj prijedlog jer je sve što je tražio gradonačelnica Vesna Želježnjak uvrstila u svoje amandmane. Korisnici javnih gradskih parkirališta u Koprivnici dnevnom kartom plaćat će stvarno vrijeme korištenja parkirališta i to više neće biti prikrivena kazna od 80 kuna za one koji ne plaćaju parkiranje. Stvarna cijena dnevne karte u Koprivnici bit će 20 odnosno 30 kuna, ovisno o zoni parkiranja.

Vijeće koprivnica
HDZ-ova Emina Kovačević ovaj je prijedlog ocijenila nepravednim i protuzakonitim. Nepravednim jer će, prema njenom mišljenju, netko tko kartu kupi u 11 sati platiti 10 sati parkiranja iako će realno parkiranje koristiti tek nekoliko sati, a nezakonitim jer je protivan hrvatskom Ustavu i zakonima, poput onoga o zaštiti potrošača koji govori da se ne smije naplatiti neizvršena usluga. Stoga je predlagateljima uputila oporbeni prijedlog: – Molimo da ovo povučete s dnevnog reda te da se dogovorimo da donesemo pravednu i zakonitu odluku.

Marijan Lisjak
(HDZ) pozvao je poziciju da zajedno izrade kvalitetnu odluku. Rekao je da će im rado pomoći. Osobno se ponudio da u svoje slobodno vrijeme pokuša pronaći bolje riješenje za parkiranje. Rekao je da ni gradonačelničin ni Tetecov prijedlog nisu u skladu sa zakonom. Vrlo zanimljiv bio je Tetecov odgovor na tu konstataciju: „Novi prijedlog odluke manje je nezakonit od ove koja je trenutno na snazi.“

Rasprava o odluci o parkiranju dovela je do prave male saborske verbalne borbe između HDZ-ovog vijećnika Forjana i Laburista Teteca. Forjan je Tetecu napomenuo da mu je prešlo u naviku da podnosi prijedloge odluka ili amandmane te da ih, kao i danas, povuče. Kad je pak riječ o konkretnoj odluci o naplati parkiranja, Forjan kaže da to nije Tetecova ideja: – Kolega Tetec, ovo što predlažete je priopćenje HDZ-a i HSS-a koje ste vidjeli na našem portalu. Nešto ste prčkali po tim cijenama. Vaše djelovanje u Gradskom vijeću uopće više ne bih komentirao. No, moram pojasniti zašto je naš klub vijećnika protiv. Grad je donio odluku po kojoj u Koprivnici imamo tri kategorije korisnika parkiranja. To su gosti i prolaznici, drugi su ljudi koji rade u gradu i treći su oni koji žive u gradu. Dosadašnjim odlukama svjesno ste pogodovali gostima i prolaznicima, a onima koji rade i stanuju u Koprivnici stvarali probleme. Tako ste stvorili kaos u gradu. Današnjom izmjenom želite sanirati štetu i pokazati građanima da vodite računa o njima. Osim toga, očekuje se donošenje Zakona o parkiranju pa ćemo našu odluku morati revidirati u skladu s novim zakonskim propisima.

Na Forjanove optužbe Tetec je odgovorio: „Drski ste! Vi u ovoj Vijećnici samo kritizirate, a nemate nikakav prijedlog!“

Laburist Siniša Kavgić je izrazio žaljenje što gradski vijećnici nemaju jedinstven stav o pravednoj naplati dnevne parkirne karte. Podsjetio je da Hrvatski laburisti nisu imali namjeru kopirati ideje kolega iz HDZ-a, iako su kolege iz HDZ-a bili ti koji su kopirali njihove ideje.

Siniša Kavgić

Nakon toga je ponovno za govornicu stao zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić koji se slaže s oporbenim ocjenama da je riječ o protuzakonitim odlukama: – No i sve dosadašnje gradske odluke su bile takve i prošle su provjeru nadležnih tijela. Današnja odluka ima za cilj da nešto što je dosad koštalo 80 ubuduće košta 20 ili 30 kuna i tako bude na korist građanima. Mislim da je to pobjeda svih nas u Gradskom vijeću. Ne mogu vjerovati da se rasprava svodi na to tko je prvi nešto predložio.

Izmjenu Odluke o parkiranju Gradsko je vijeće donijelo većinom glasova, a novi način naplate dnevne parkirne karte na snagu stupa od srijede, 17. veljače.

Izgleda da naši Križevci nisu jedini koji imaju problem s gradskim parkingom i da je parkiranje u Hrvatskoj dio nekih većih igara i interesa, a sve se ponovno lomi preko leđa nas malih, običnih građana.

Eduard Petranović/prigorski.hr