Fond za zaštitu okoliša objavit će novi datum zaprimanja e-prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

14. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Fond za zaštitu okoliša objavit će novi datum zaprimanja e-prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Ilustracija


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i tvrtka Fleksbit izvijestili su u četvrtak poslijepodne da je sustav e-prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća pao zbog pada servera, i kada se osiguraju tehnički uvjeti najavit će novi datum zaprimanja prijava.

Fond je danas trebao krenuti sa zaprimanjem zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, ali je došlo je do tehničkih problema pa građani ulogirani u sustav nisu mogli pristupiti prijavi, zbog čega nije zaprimljena nijedna prijava.

Tvrtka Fleksbit zadužena za razvoj i održavanje sustava ePrijave objasnila je da je razlog za to bio pad servera te se njezin direktor Tomislav Gligora ispričao građanima i Fondu kao naručitelju.

“Odgovornost je isključivo na nama kao tvrtki. Prethodno smo radili stres testove i nije bilo naznaka nikakvih problema, no nažalost ovakve situacije su moguće”, rekao je Gligora.

Objasnio je da količina prijava nije uvijek nužno u korelaciji s tehničkim opterećenjem sustava, već za to postoje različiti tehnički razlozi.

Gligora napominje da njihovi tehničari analiziraju zašto je došlo do problema i rade na prijedlogu unaprjeđenja sustava kako bi u najkraćem roku omogućili da sustav nesmetano funkcionira.

Rezultate analize očekuje kroz nekoliko dana, nakon čega će biti napravljeni potrebni zahvati na sustavu.

Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu Maja Rajčić također se ispričala zainteresiranim građanima radi nastale situacije i neugodnosti koje im je prouzročila, istaknuvši kako je Fond s tehničke strane osigurao sve preduvjete za nesmetan rad sustava.

“Moramo priznati kako nismo očekivali poteškoće u njegovom funkcioniranju. Nažalost, do njih je došlo i u tom smo trenu reagirali što smo brže mogli i odgodili zaprimanje prijava. Znamo da su građani u postupak prijave uložili svoj trud i vrijeme, pa nam je doista žao što već danas nisu mogli predati svoje zahtjeve”, rekla je Rajčić.

Istaknula je kako je riječ isključivo o odgodi te da će, čim se osiguraju tehnički uvjeti za realizaciju poziva, putem medija i službene stranice najaviti novi datum zaprimanja prijava

Poručila je da će svi građani dobiti jednaku priliku za prijavu za sufinanciranje. (Hina)