Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander rekla je u nedjelju da je u Hrvatskoj više od 20 posto djece fizički zlostavljano i kako se ne može reći da su za tu djecu biološke obitelji bolje od udomiteljskih.

Postoje kriteriji prema kojima se određuje stupanj rizika za dijete koje je u takvoj obitelji, navela je Buljan Flander za Dnevnik N1 u povodu slučaja teškog ozljeđivanja i smrti dvoipolgodišnje djevojčice u jednoj obitelji, te dodala kako ne zna zašto se roditeljima koji se pokazuju rizični, među kojima postoji nasilje i koji su ostavljali djecu, tako olako vraćaju djeca.

“Čini mi se da vrlo često, to nije pitanje zakona već svjetonazora, smatramo da je obitelj uvijek bolja ikakva neko nikakva. 40 godina radim s obiteljima i znam koliko obitelji mogu biti opasne po djecu. U Hrvatskoj je preko 20 posto djece fizički zlostavljano, preko 20 posto emocionalno, a 20 posto seksualno”, navela je.

Ne možemo reći da su za tu djecu obitelji bolje od udomiteljskih i usvojiteljskih obitelji, dodala je.

Vezano za konkretan slučaj, ustvrdila je da je sustav zakazao i da se tragedija mogla spriječiti. Također je rekla kako je pitanje zašto nije provedeno vještačenje roditelja i zašto se dozvolilo da i druga djeca žive u tako rizičnim uvjetima.

Iako se navodi da je socijalna radnica bila često u obitelji, Buljan Flander je rekla da je nekada teško prepoznati emocionalno i seksualno zlostavljanje, no, dodaje, to dijete je imalo i starije ozljede prema kojima se moglo vidjeti zlostavljanje, stoga se pita gdje su u ovakvim situacijama drugi – susjedi, liječnici, nastavnici, odgojitelji u vrtiću, odnosno zašto nitko nije prijavio.

Između ostalog, navela je kako postupci vještačenja za oduzimanje roditeljskog prava započinju prekasno, nakon što su djeca doživjela puno trauma i patnje.

“Trebalo bi odmah, kad se vidi da su roditelji neadekvatni, nekompetentni, procijeniti imaju li roditeljske kompetencije, jesu li moguće promjene. Ako vještaci zaključe da nemaju kapaciteta za promjene, zašto im davati šansu da se poprave kad znamo da neće”, izjavila je Buljan Flander, dodavši da dijete tako gubi šansu da bude posvojeno.

Upozorila je kako ti postupci traju i godinama iako zakon kaže da su ti postupci žurni. Još jednom je poručila kako u fokusu trebaju biti djeca i njihova zaštita, a ne pogodovanje roditeljima da se uz djecu poprave.

Istaknula je da je sada važno da ostala djeca iz te obitelji dođu u mirnu atmosferu gdje će dobiti ljubav i pažnju te da stručnjaci procijene treba li im stručna pomoć.

“Najvažniji su sad prirodni pomagači, obitelji u koje će biti smješteni. Svakome djetetu treba omogućiti najbolje uvjete za život, a to je obitelj koja će mu biti sigurna baza, a ne ona gdje će živjeti u opasnosti po život”, apelirala je Buljan Flander.

(Hina)