Iako ministar Davor Božinović jučer nije htio komentirati spekulacije o tome da će Hrvatska krenuti stopama Francuske i još nekih zemalja i od jeseni uvesti obvezu pokazivanja Covid potvrda o cijepljenju ili preboljenju za sve pa čak i ulazak u trgovine s hranom, Božinović nije ni opovrgao te teorije.

Prema pisanju portala Index.hr koji se poziva na izvor iz Nacionalnog stožera, od jeseni se Covid potvrde neće uvesti za ulazak u sve objekte, no za neke ipak hoće.

One se već koriste za ulazak u brojna mjesta poput klubova, tribina na sportskim natjecanjima, za svadbe i razne kulturne događaje.

“Što se tiče šoping-centara, za ulazak u trgovine neće biti potrebne Covid potvrde. Ljudi se u dućanima kraće zadržavaju i tamo je potrebno samo nošenje maski. No u šoping-centrima su neki drugi objekti za koje se planira korištenje covid-potvrda. Vlasnici objekata, ako odgovorno prate epidemiološki status svojih gostiju, što im je zaista sekunda posla jer smo uveli aplikaciju u kojoj se u sekundi očita i provjeri potvrda, time će samo osigurati da ostane povoljna epidemiološka situacija. U tom slučaju bi se izbjegla zatvaranja, koja nikome, ni Stožeru, nisu cilj. Želimo da su svi otvoreni i da epidemiološko stanje bude dobro”, rekao je Indexu izvor iz Stožera.