🎦 Dvije sestre vode farmu koju je osnovala njihova baka nakon 2. svjetskog rata

12. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska 🎦 Dvije sestre vode farmu koju je osnovala njihova baka nakon 2. svjetskog rata

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL


Farmu OPG-a Pintar u Vrhovcima davnih je dana osnovala baka nakon završetka Drugog svjetskog rata., proširio otac, a dvije kćeri vode priču dalje. Jedna je sestra odgovorna za uzgoj, hranidbu i zdravlje krava te kvalitetu mlijeka, dok druga mlijeko prerađuje, uspješno radi i prodaje sir, piše hrt.hr

Riječ je o Aniti Pintar i Adrijani Tomazini.

– Imamo 11 muznih krava, 4 junice. Ljeti su vani od 1. svibnja dok nam snijeg ne padne, vani su kroz ljeto, noću su unutra radi mužnje. Dvije junice nam je županija dala, nabavili smo ih iz Njemačke. Želimo poboljšati kvalitetu, priča Adrijana Tomazini s OPG-a Pintar.

Sada im je mlijeko izvrsne kakvoće i punomasno radi proizvodnje sira. Iako su daleko od svih većih središta i na rubu Hrvatske, na samoj granici sa Slovenijom, bore se koliko mogu da bi preživjeli i imalo napredovali.

– Voljeli bismo da nas gledaju, da nam pomognu. Nismo mi Slavonija. Mi radimo za 10 krava kao u Slavoniji za 40. To je sve brdovito. 1. svibnja, ako idu krave vani, mi smo zadovoljni, ili ima još snijega pa prvi otkos ne može ići prije 15. lipnja. Zbog hladnoće i snijega ne sadimo kukuruz i pšenicu, to kod nas ne uspijeva, tako da ovisimo samo o sijenu i drugom otkosu. Sve ostalo kupujemo, dodaje Adrijana.

PXL_140921_84767435

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Petnaest godina Anita Pintar vodi siranu i to zlata vrijednu, jer imaju već priznanja najvišega sjaja za Čabarski i škripavac s medvjeđim lukom te za polutvrdi sir Činkel. Prodaja im ide najviše na kućnom pragu, po pozivu, ili na Delničkom sajmu. Anita se kvalificirala i za voćarku, no zimus se dosta voća smrznulo pa će i raznih sokova biti manje.