Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u četvrtak da su u Sisku pred vodenom bujicom Save popustile boksbarijere, poplavljene su svlačionice Konjičkog kluba,  a stotinu vojnika poslano je tamo da se sanira oštećenje.

Đuroković je to izjavio novinarima u Karlovcu nakon koordinacijskog sastanka Stožera Civilne zaštite i svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti, na kojem je jutros sudjelovao i premijer Andrej Plenković s ministrima Tomom Medvedom, Davorinom Božinovićem i Mariom Banožićem.

Probijanje boksbarijera u Sisku ugrozilo je pritom i konje Udruge za terapijsko jahanje KAS koji su srećom spašeni.

Vezano za razloge propuštanja šest boks barijera, rekao je da se od ekstremnih kiša “ispralo temeljno tlo, kod kojeg smo znali da nije bilo dobro, da ga treba kroz projekt sanacije stabilizirati, a to se nije stiglo učiniti”.

“Ovo će se sanirati, a mi se sada moramo fokusirati na petrinjske nasipe, gdje su također bile rasjedne pukotine, da bi za dan ili dva tamo spremno dočekali veliki vodeni val”, naglasio je Đuroković. Pojasnio je da je ta rasjedna pukotina nastala od potresa.

Za Hrvatsku Kostajnicu je ponovio da će gradnja montažno-demontažnog nasipa na Uni biti gotov do kraja ove godine, a građani će imati 500 metara dugačku šetnicu, te će i dalje imati lijep pogled na Unu.

Gradnja nasipa bila blokirana 

Đuroković je pojasnio da do 2017. godine projekt gradnje nasipa tamo nije postojao, bio je blokiran od strane konzervatora Ministarstva kulture, uz obrazloženje “da nije moguće vizuru prema Uni devastirati”, te nije bila dopuštena gradnja nasipa u punoj visini.

Nakon što su dogovoreni uvjeti s Konzervatorskim odjelom u Sisku i ishođena sva potrena dokumentacija, prišlo se i gradnji, a ona nije mogla biti završna prije ovih ekstremnih kiša, dodao je.